Groch i fasola bardziej sycące od mięsa

Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak groch i fasola, są bardziej sycące niż dania z wieprzowiny i cielęciny – wynika z badań Uniwersytetu w Kopenhadze.

Duńscy specjaliści zaserwowali 43 mężczyznom trzy dania, gdzie kluczowym składnikiem były groch i fasola lub cielęcina lub wieprzowina. Doświadczenie pokazało, że badani, którzy zjedli potrawę z roślin strączkowych, w następnym posiłku zjadali o 12 proc. kalorii mniej niż ich koledzy po spożyciu dania mięsnego.

– Bogate w białko posiłki z roślin strączkowych zawierają znacznie więcej błonnika niż równie bogate w białko posiłki na bazie mięsa. To było prawdopodobnie przyczyną większego uczucia sytości – powiedziała kierująca badaniami profesor Anne Raben.

– To trochę wbrew powszechnemu przekonaniu, że należy spożywać dużo białka, gdyż daje to większe uczucie sytości. Nasze badanie pokazuje, że ten sam efekt sytości można uzyskać spożywając bogaty w błonnik posiłek z mniejszą ilością białka – dodała Profesor Raben.

Wyniki badań sugerują, że zrównoważone odżywianie może pomóc w utracie wagi. Dzięki badaniom dietetycy dostaną nowy oręż do walki z otyłością.

 

Źródło: science.ku.dk.