Zanim kupisz suplement diety z kolagenem, koniecznie przyjrzyj się jego składowi. Wnikliwa analiza receptury pomoże Ci wyselekcjonować preparat, który gwarantuje najlepsze efekty stosowania. Producenci chętnie chwalą się tym, że oferują kolagen hydrolizowany, jednak poszczególne hydrolizaty mogą istotnie różnić się jakością, a zatem także skutecznością. Aby wybrać jak najlepszy produkt, warto dokładniej zapoznać się z procesem produkcji kolagenu.
Kolagen hydrolizowany to białko rozdrobnione na mniejsze i krótsze elementy, tzw. peptydy kolagenowe oraz wolne aminokwasy. W takiej postaci kolagen przenika w większej ilości przez ścianę jelita. Aby osiągnąć ten efekt, konieczne jest poddanie kolagenu obróbce enzymatycznej lub chemicznej (z zastosowaniem kwasów lub zasad).
Do kluczowych cech i właściwości hydrolizatów kolagenu zaliczamy:
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: https://wybieramykolagen.pl/hydrolizat-kolagenu-rodzaje-jaki-wybrac
Właściwości hydrolizy enzymatycznej kolagenu:
Właściwości hydrolizy chemicznej kolagenu:
Warto wiedzieć, z jakiego źródła pochodzi suplementowany kolagen, choć ma to mniejsze znaczenie niż metoda jego obróbki. Wiele osób chce wiedzieć, czy spożywa kolagen rybi, z owoców morza, drobiowy, czy ze ssaków (wołowy, wieprzowy albo owczy). Choć wszystkie są w podobnym stopniu odżywcze, różnią się rozpuszczalnością. W efekcie kolagen bydlęcy i wieprzowy wymagają większej obróbki, a kolagen rybi mniejszej, więc zachowuje więcej właściwości biologicznych. Ponadto kolagen wieprzowy uznaje się za najmniej alergizujący, a kolagen rybi zawiera cenne peptydy sygnałowe, które stymulują działanie fibroblastów.
Masa cząsteczkowa hydrolizatu – wyrażana w Daltonach (Da), czyli jednostce masy używanej w chemii oraz biochemii. Najlepiej, jeśli kolagen hydrolizowany ma masę poniżej 5kDa, ponieważ gwarantuje to jego biodostępność powyżej 90% (dla porównania kolagen naturalny ma masę 100-300 kDa).
Smak i zapach – każdy woli, aby były neutralne, jednak niekoniecznie świadczy to o wysokiej jakości kolagenu. Przykładowo niska masa cząsteczkowa białka strukturalnego wiąże się z jego odczuwalnie bardziej gorzkim smakiem.
Rozpuszczalność – kolagen rozpuszczalny w zimnej wodzie gwarantuje wygodę stosowania. Rozpuszczanie kolagenu dodatkowo poprawia kwas hialuronowy w składzie suplementu diety.
Suszenie w niskiej temperaturze – warto wybierać w szczególności kolagen hydrolizowany w niskiej temperaturze lub kolagen z dodatkiem hydrolizatu suszonego metodą sublimacyjną, zwany inaczej liofilizatem (poprzez zamrażanie i odparowywanie wody).
Dawka kolagenu – warto wybierać w szczególności kolagen hydrolizowany, którego w porcji jest od 3-5 g - skuteczność takiej dawki produktu jest potwierdzona badaniami.
Wiedząc więcej na temat hydrolizy kolagenu, można wyszczególnić cechy idealnego suplementu diety. To białko strukturalne:
Ze względu na zachowanie kompromisu pomiędzy korzystną ceną a dobrą jakością rzadko kiedy zdarza się, by konkretny suplement diety spełniał wszystkie wymienione wyżej kryteria. Z tego względu warto porównywać poszczególne produkty w rankingu kolagenów dostępnym na stronie Wybieramykolagen.pl.
Źródło: artykuł partnera