Dodano: 12 kwiecień 2018r.

Polscy badacze opracowali preparat ratujący pszczoły

Nosemoza to jedna z najczęstszych chorób dotykających pszczoły, na którą nie ma obecnie skutecznej metody. To wkrótce ulegnie zmianie, bo naukowcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego zamierzają w przeciągu kilku miesięcy wprowadzić na rynek nowy preparat mający wspomagać leczenie nosemozy oraz poprawiać odporność pszczół.

 

Naukowcy z UMSC, UP w Lublinie i UJ zgłosili się ze swoim wynalazkiem do Urzędu Patentowego w 2015 roku. Po dwóch latach dodatkowych badań oraz testów sprawdzających działanie preparatu w różnych porach roku i przeprowadzonych na kilkunastu rodzinach pszczelich - potwierdzono wyjątkową skuteczność i brak działań niepożądanych. Naukowcy nawiązali współpracę z puławską firmą Biowet, która wytwarza leki weterynaryjne. W ten sposób mają zamiar skomercjalizować preparat.

Nosemoza to jedna z najbardziej powszechnych chorób pszczół. Wywołują ją grzyby z rodzaju nosema, które atakują komórki nabłonka jelita środkowego, skutkiem czego jest niedożywienie i osłabienie pszczół, a to z kolei powoduje ich zwiększoną podatność na inne choroby.

Obecnie nie ma dostatecznie skutecznej i bezpiecznej metody leczenia nosemozy u pszczół. Pszczelarze do niedawna stosowali antybiotyki na bazie fumagiliny, jednak w związku z zagrożeniem przenikania fumagiliny lub produktów jej metabolizmu do miodu, wprowadzono kilka lat temu całkowity zakaz stosowania tego specyfiku. Obecnie radzą sobie, jak mogą, poprzez stosowania różnorakich preparatów ziołowych. Jednak nie likwidują one choroby.

Preparat na nosemozę został opracowany przez zespół naukowców z trzech uczelni - Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego - w składzie: dr hab. Aneta Ptaszyńska, dr hab. Małgorzata Cytryńska, prof. Wiesław Mułeko, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, dr hab. Grzegorz Borsuk i dr Daniel Załuski.

Skład preparatu oparty jest wyłącznie na naturalnych substancjach roślinnych. Preparat ma pojawić się na rynku w ciągu kilku miesięcy.

Kolejnym efektem współpracy UMCS i Uniwersytetu Przyrodniczego z Biowet Puławy jest wspólne zgłoszenie patentowe nowego, innowacyjnego probiotyku dla pszczół na bazie szczepów bakterii z rodzajów Lactobacillus i Fructobacillus, który będzie miał zastosowanie w zwalczaniu i zapobieganiu chorób pszczół.

„Bakterie Lactobacillus kunkeei zostały wyizolowane z przewodów pokarmowych zdrowych pszczół pochodzących z rodzin o bardzo dobrej kondycji, co czyni ten produkt unikatowym na rynku i wyróżnia go z grupy dostępnych probiotyków zawierających mikroorganizmy nieukierunkowane na konkretną grupę zwierząt” – podała w komunikacie prasowym rzeczniczka Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie Aneta Adamska.

Probiotyk ma być prezentowany na Międzynarodowych Targach Wynalazczości, które odbędą się w czerwcu w Paryżu. Adamska dodała, że firma Biowet Puławy, jako współtwórca wynalazku, planuje wprowadzenie komercyjnej postaci probiotyku na rynek jeszcze w tym roku. „Będzie to kolejne potwierdzenie kooperacji na linii nauka – biznes i przykład udanej komercjalizacji wyników badań naukowych” – zaznaczyła.

 

Źródło: PAP – Nauka w Polsce, fot. Pixabay