Manipulacje przemysłu cukrowniczego. Badania ujawniono po 50 latach

Sugar Research Foundation w latach 60. XX wieku zleciła badania dotyczące wpływu spożycia cukru na ludzki organizm. Jednak grupa finansująca badania skróciła projekt i nie opublikowała wyników. Nic dziwnego – były niekorzystne dla całego przemysłu cukrowniczego.

Przez ponad pół wieku lobby cukrownicze w USA skrywało w tajemnicy te badania. Szwindel ujawniono na łamach czasopisma „PLOS Biology”. Autorzy publikacji pokazali, w jaki sposób Sugar Association (była Sugar Research Foundation) powstrzymywało publikację badań naukowych dotyczących szkodliwych skutków spożywania cukru, które zostały przeprowadzone na gryzoniach 50 lat temu.

Na ślad niepublikowanych badań natrafiła Cristin Kearns z Uniwersytetu Kalifornii w San Francisco. Zauważyła, że w książce wydanej przez Sugar Research Foundation zawierającej spis wszystkich przeprowadzonych badań naukowych, jeden wpis nie ma żadnych powiązanych publikacji. Badania te były prowadzone od czerwca 1968 roku do września roku następnego.

Dwa niepublikowane badania, znane jako „Projekt 259”, dotyczyły wpływu karmienia szczurów cukrem. W pierwszym badaniu jedną grupę szczurów karmiono zrównoważoną dietą zbożową, fasolą, rybą i drożdżami, podczas gdy inne szczury otrzymywały dietę bogatą w cukry. Naukowcy odkryli, że gryzonie na diecie bogatej w cukry są bardziej narażone na udary oraz choroby sercowo-naczyniowe. Mają także wyższy poziom trójglicerydów we krwi.

W drugim badaniu porównano stan zdrowia szczurów karmionych cukrem ze szczurami karmionymi skrobią i stwierdzono, że gryzonie jedzące cukier mają znacznie wyższy poziom enzymu (beta-glukoronidazy) związanego z rakiem pęcherza moczowego u ludzi.

Żadne z powyższych badań nie ujrzało światła dziennego. Sugar Research Foundation przerwała finansowanie „Projektu 259”, a wyniki badań zostały starannie ukryte.

Rząd Stanów Zjednoczonych dopiero niedawno zaktualizował swoje wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania i obecnie doradza, aby z diety wyeliminować cukry. Ale przemysł cukrowniczy był świadom niebezpieczeństw diety bogatej w cukry przez co najmniej pół wieku.

Sugar Association wszystkiemu zaprzeczyło twierdząc, że artykuł w „PLOS Biology” jest „zbiorem spekulacji dotyczących wydarzeń, które miały miejsce blisko pięćdziesiąt lat temu”. „Przeanalizowaliśmy nasze archiwa badawcze i znaleźliśmy dokumentację. Badanie zakończyło się z powodów, z których żaden nie obejmował potencjalnych wyników badań. Badanie było znacznie opóźnione w związku z czym przekroczyło zakładany budżet. Pokryło się to w czasie ze zmianami statusu fundacji i związanymi z tym kłopotami” – napisali w oświadczeniu przedstawiciele Sugar Association. Dodali też, że były plany powrotu do badań, ale z nieznanych dotąd przyczyn, do nich nie wrócono.

Ale to nie pierwszy raz, kiedy lobby cukrowe stanęło na drodze nauki. W ubiegłym roku odkryto, że Sugar Research Foundation w 1967 roku opłaciła trzech naukowców z Harvardu, by dowiedli, że cukier nie jest aż tak bardzo szkodliwy, a problemy zdrowotne wynikają ze spożycia tłuszczów.

– Taki rodzaj manipulacji badaniami jest bardzo podobny do tego, co robił przemysł tytoniowy – przyznał profesor Stanton Glantz z Uniwersytetu Kalifornii w San Francisco, współautor publikacji.

Od czasu „Projektu 259” przeprowadzono dziesiątki badań dotyczących wpływu cukru na zdrowie. Dietę bogatą w cukry powiązano z poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym z wysokim poziomem cholesterolu, chorobami serca czy nerek. Ostatnie badania sugerują również, że cukier może odgrywać rolę w rozwoju nowotworów.

 

 

Źródło: PLOS Biology, Science Alert, fot. Oregon State University/ FLickr/ CC BY-SA 2.0