Przejdź do treści

Ziemia wykarmi 10 miliardów ludzi? Jest to możliwe, ale…

Spis treści

Przestawienie się na dietę roślinną, ograniczenie marnowania żywności oraz ulepszenie technologii stosowanych w rolnictwie – to niezbędne warunki, by wyżywić 10 miliardów ludzi. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych Stockholm Resilience Centre.

Dopóki nie wprowadzimy radykalnych zmian, nasza planeta nie będzie w stanie wyżywić gwałtownie rosnącej populacji, która według szacunków, do 2050 roku będzie wynosić 10 miliardów osób. Tak duża populacja z pewnością odciśnie piętno na środowisku naturalnym. Jak uważają badacze, globalny system produkcji żywności jest głównym motorem zmian klimatycznych, zmian w użytkowaniu gruntów, wyczerpywaniu zasobów słodkiej wody oraz zanieczyszczaniu ekosystemów wodnych i lądowych poprzez nadmierne ilości nawozów.

Badanie opublikowane na łamach pisma „Nature” jest pierwszym, które opisuje, w jaki sposób produkcja żywności i jej konsumpcja wpływa na limity zasobów naszej planety, w granicach których możemy się bezpiecznie poruszać. Ich przekroczenie może zachwiać bezpieczeństwem ludzkości.

– Żadne pojedyncze rozwiązanie nie wystarczy, aby ominąć możliwości naszej planety, ale kiedy rozwiązania będą wdrażane razem, jak wskazują nasze badania, możliwe jest zrównoważone wyżywienie rosnącej populacji – powiedział Marco Springmann z Uniwersytetu Oksfordzkiego, który kierował badaniami.

– Bez uzgodnionych działań nacisk całego systemu produkującego żywność na środowisko naturalne może zwiększyć się o 50-90 proc. do 2050 r. Przede wszystkim w wyniku wzrostu liczby ludności oraz wzrostu popularności diet wysokotłuszczowych, bogatych w cukry i mięso. W takim przypadku wszystkie limity naszej planety związane z produkcją żywności zostaną przekroczone, niektóre z nich ponad dwukrotnie – dodał Springmann.

W analizach połączono szczegółowe badania środowiskowe z modelem globalnego systemu żywnościowego, który śledzi produkcję i spożycie żywności na całym świecie. W modelu tym badacze przeanalizowali kilka scenariuszy, które mogą utrzymać system żywnościowy w granicach możliwości planety.

Zgodnie z wynikami badań, zmiany klimatyczne nie mogą zostać w wystarczającym stopniu złagodzone bez zmiany nawyków żywieniowych ludzi. Zmiana ta powinna odbyć się w kierunku diet opartych na roślinach. Przestawienie się na taką dietę pomoże zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o ponad połowę.

Naukowcy w swojej analizie wskazują również na konieczność ulepszenia praktyk i technologii stosowanych w rolnictwie, co wraz z przestawieniem się na diety roślinne, pomogłoby ograniczyć presję na grunty rolne, zużycie słodkiej wody i wykorzystanie nawozów. Należy też uważniej stosować nawozy oraz poprawić gospodarkę wodną.

Koniecznym jest też ograniczenie marnowania żywności przynajmniej o połowę, by utrzymać system żywnościowy w granicach możliwości środowiska. Zmniejszenie o połowę utraty żywności może, jeśli zostanie osiągnięte na skalę globalną, znacznie ograniczyć presję na środowisko.

– Wiele analizowanych przez nas rozwiązań jest wdrażanych w niektórych częściach świata, ale potrzeba globalnej koordynacji i szybkich zmian, aby efekty były odczuwalne – przyznał Springmann.

– Poprawa technologii rolniczych i samego zarządzania w rolnictwie wymagać będzie zwiększenia inwestycji w badania i infrastrukturę, odpowiednich programów motywacyjnych dla rolników, w tym mechanizmów wsparcia w celu przyjęcia najlepszych dostępnych praktyk i lepszego uregulowania, na przykład wykorzystania nawozów czy wody – powiedział Line Gordon z Stockholm Resilience Centre.

Z kolei ograniczenie marnotrawienia produktów spożywczych będzie wymagało zmian w całym łańcuchu żywnościowym, od magazynowania i transportu, przez pakowanie i etykietowanie żywności, po zmiany w przepisach.

– Wszechstronna polityka i odpowiednie podejście do biznesu są niezbędne, aby zmiany dietetyczne w kierunku zdrowych i bardziej opartych na roślinach diet były możliwe i atrakcyjne dla dużej liczby osób. Ważnym aspektem będą programy edukacyjne w szkołach i miejscach pracy, zachęty ekonomiczne i etykietowanie oraz dostosowanie krajowych wytycznych żywieniowych do aktualnych dowodów naukowych dotyczących zdrowego żywienia i wpływu naszej diety na środowisko – zaznaczył Springmann.

Źródło: Stockholm Resilience Centre, fot. Pixabay

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

jajka

Naukowcy znaleźli sposób na idealnie ugotowane jajko

Uprawa roślin

Uprawy roślin bez światła? Badacze opracowali nową metodę produkcji żywności

Ślady po kefirze na chińskich mumiach sprzed ponad trzech tys. lat

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły