Dodano: 08 kwiecień 2019r.

Zła dieta zabija więcej osób niż palenie papierosów

Za dużo soli, za mało produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw. Okazuje się, że co piąty zgon na świecie jest związany ze złą dietą – alarmują naukowcy. Odpowiada to 11 milionom przypadków śmierci rocznie.

 

Naukowcy z University of Washington przyjrzeli się zwyczajom żywieniowym ludzi w 195 krajach, aby oszacować, jak uboga dieta przyczynia się do śmiertelności. Ich odkrycia? Na całym świecie 11 milionów ludzi umiera każdego roku z powodu złej diety.

Problemem jest nie tylko to, co ludzie jedzą, ale także to, czego nie jedzą. Badacze wskazują na zbyt małą obecność w diecie produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Autorzy badań szacują, że ogólnie zła dieta jest odpowiedzialna za więcej zgonów na świecie niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka, w tym palenie papierosów, które jest jednym z największych zagrożeń dla zdrowia publicznego.

Badanie Global Burden of Disease trend ukazało się w piśmie “The Lancet”.

 

- Badanie potwierdza to, o czym wielu myślało od kilku lat - zła dieta jest odpowiedzialna za więcej zgonów niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka na świecie – powiedział dr Christopher Murray, współautor badań. - Podczas gdy sól, cukier i tłuszcze były przedmiotem debat politycznych w ciągu ostatnich dwóch dekad, nasza ocena sugeruje, że głównymi czynnikami ryzyka żywieniowego jest wysokie spożycie soli lub niskie spożycie zdrowej żywności, takiej jak produkty pełnoziarniste, owoce, orzechy oraz nasiona i warzywa. Nasz raport podkreśla również potrzebę kompleksowych interwencji w celu promowania produkcji, dystrybucji i konsumpcji zdrowej żywności we wszystkich krajach – dodał uczony.

W badaniu oceniono spożycie pokarmów i składników odżywczych w 195 krajach świata i oszacowano wpływ złej diety na śmiertelność z powodu chorób niezakaźnych - w szczególności nowotworów, chorób układu krążenia i cukrzycy. Dane wykorzystane w badaniach obejmowały lata 1990–2017.

Naukowcy przyglądnęli się 15 elementom diety. Skupili się na owocach, warzywach, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, orzechach i nasionach, mleku, błonniku, wapniu, kwasach omega-3, tłuszczach wielonienasyconych oraz na czerwonym mięsie, przetworzonym mięsie, napojach słodzonych, tłuszczach trans i soli.

Badacze oszacowali, że ogółem w 2017 roku 11 milionów zgonów można przypisać złej diecie. Diety o wysokiej zawartości soli, niskiej zawartości pełnych ziaren i niskiej zawartości owoców łącznie stanowiły ponad połowę wszystkich przypadków zgonów związanych z dietą na całym świecie. Wśród przyczyn zgonów było: 10 milionów zgonów z powodu chorób układu krążenia, 913 tys. zgonów z powodu nowotworów i prawie 339 tys. zgonów z powodu cukrzycy typu 2.

Jeszcze w 1990 roku śmiertelność z powodu złej diety była szacowana na poziomie 8 milionów. To spory wzrost, ale autorzy badań uważają, że jest on związany przede wszystkim ze wzrostem populacji i jej starzeniem się.

Na postawie analizy danych autorzy badań stwierdzili, że nie ma regionu na świecie, gdzie dieta byłaby optymalna. Oczywiście na niektórych obszarach niektóre składniki optymalnej diety były spożywane w odpowiednich ilościach. Na przykład spożycie warzyw było optymalne w Azji Środkowej, podobnie jak spożycie kwasów omega-3 z owoców morza w zamożnych krajach Azji i Pacyfiku. Spożycie roślin strączkowych jest odpowiednie na Karaibach i w tropikach Ameryce Łacińskiej, w Azji Południowej oraz we wschodnich i zachodnich częściach Afryce Subsaharyjskiej.

Największe niedobory zaobserwowano w przypadku spożycia orzechów i nasion, mleka i produktów pełnoziarnistych. Z kolei największe przekroczenia norm zaobserwowano w przypadku napojów słodzonych, przetworzonego mięsa i soli.

Jak wynika z raportu, wśród krajów o najniższym wskaźniku zgonów związanych ze złą dietą jest Izrael (89 zgonów na 100 000 osób), Francja, Hiszpania, Japonia i Andora. Kraje o najwyższym wskaźniku zgonów związanych z dietą to Uzbekistan (892 zgonów na 100 000 osób), Afganistan, Wyspy Marshalla, Papua Nowa Gwinea i Republika Vanuatu.

Autorzy zwracają uwagę na pewne ograniczenia obecnego badania, w tym na to, że chociaż korzysta z najlepszych dostępnych danych, istnieją luki w reprezentatywnych danych krajowych na poziomie indywidualnym dotyczące spożycia kluczowych produktów spożywczych i składników odżywczych. Dlatego uogólnienie wyników może nie być właściwe. Ponadto autorzy przyjrzeli się jedynie spożyciu pokarmu i składników odżywczych i nie ocenili czynników takich jak chociażby nadwaga. Dodatkowo niektóre zgony mogły być przypisane więcej niż jednemu czynnikowi żywieniowemu, co mogło spowodować przeszacowanie ciężaru chorób związanych z dietą.

 

Źródło: University of Washington