Dodano: 24 marca 2023r.

Zbyt duża ilość soli może zakłócać pracę układu immunologicznego

Spożywanie zbyt dużej ilości soli, co jest powszechne w wielu zachodnich społeczeństwach, jest nie tylko szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego, ale może również niekorzystnie wpływać na układ odpornościowy – wynika z niedawnych badań.

Sól

 

Zachodnie społeczeństwa mają tendencję do nadużywania soli, a „moda” ta dotarła również i do nas. Wiemy, że sól może mieć szkodliwy wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy oraz na nasze ciśnienie. A lista powodów, dla których powinniśmy jej unikać ostatnio ponownie się wydłużyła i to o czynnik kluczowy dla funkcjonowania naszego organizmu. Naukowcy ustalili bowiem, że sól może wpływać na tzw. limfocyty T regulatorowe (Treg), upośledzając ich metabolizm.

Opis i rezultaty badań ukazały się na łamach pisma „Cell Metabolism” (DOI: 10.1016/j.cmet.2023.01.009).

Sól kontra układ immunologiczny

Przeprowadzone przez naukowców badania dowiodły, że sól może negatywnie wpływać na kluczowy dla naszego funkcjonowania układ. Chodzi tutaj o układ immunologiczny. Na czym jednak dokładnie może to polegać? Otóż kilka lat temu zespół naukowców wykazał, że nadmierne spożycie soli może wpływać negatywnie na funkcjonowanie takich komórek układu odpornościowego, jak monocyty i makrofagi – i to aż do tego stopnia, że przestają one być w stanie normalnie wypełniać swoje funkcje. Konkretnie zaś sól zaburza ich metabolizm oraz bilans energetyczny. I co gorsza, sól jest w stanie zaburzyć funkcjonowanie nawet naszych mitochondriów.

Dysponując takimi informacjami naukowcy postanowili zbadać czy nadużywanie soli może również odbić się na możliwościach działania adaptacyjnych komórek odpornościowych, takich jak limfocyty T regulatorowe. Zrozumienie tego właśnie potencjalnego wpływu soli ma istotne znaczenie, ponieważ to właśnie komórki T pełnią kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego. Nie bez powodu są one czasami nazywane „policją immunologiczną”. A to dlatego, że tłumią autoreaktywną odpowiedź immunologiczną i pilnują, by ta mieściła się w rozsądnych granicach i nie doprowadziła do zniszczeń w naszym własnym organizmie. Zaburzenia w działaniu komórek T wiąże się z występowaniem chorób autoimmunologicznych.

Sól przełącza komórki odpornościowe w tryb „autoimmunologiczny”

Do tej pory naukowcy wiedzieli, że sól może wpływać na funkcjonowanie monocytów i makrofagów oraz na mitochondria u pacjentów cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne. Wiedziano również, że nadużywanie soli może przyczynić się do tego, że same komórki T będą zachowywać się tak, jak ma to miejsce w przypadku wspomnianych schorzeń. Problemem było jednak dokładne ustalenie tego, w jaki sposób się to odbywa.

Dotychczasowe badania wykazały, że nawet krótkotrwałe zaburzenie funkcjonowania mitochondriów może mieć długotrwałe konsekwencje dla zdolności regulacyjnych komórek T. Natomiast tym elementem, który w przypadku soli zaburza ich działanie okazał się sód. Konkretnie wpływa on na metabolizm komórkowy poprzez zakłócanie mitochondrialnej produkcji energii. Wydaje się to być pierwszym krokiem w kierunku zmodyfikowania funkcji komórek T, które zaczynają wtedy zachowywać się we wspomniany powyżej nieprawidłowy sposób.

Wiele wskazuje zatem na to, że nadmierne spożywanie soli może w znaczący sposób upośledzić możliwości działania kluczowych dla naszej odporności komórek. Prowadzi to potencjalnie do wniosku, że sól może także odgrywać istotną rolę w kontekście wielu schorzeń. Tutaj jednak niezbędne będzie przeprowadzenie bardziej szczegółowych badań.

 

Źródło: Max Delbrück Center for Molecular Medicine