Zbyt niski poziom hemoglobiny we krwi może oznaczać, że tkanki i narządy doświadczają niedotlenienia, natomiast zwiększona hemoglobina jest reakcją obronną organizmu na zmniejszenie ilości przyjmowanych mikroelementów. Jak obniżyć i uchronić się przed problemami zdrowotnym, jeśli analiza krwi wykaże, że hemoglobina jest za wysoka? Według badań naukowych, w większości przypadków możliwe jest obniżenie poziomu hemoglobiny u mężczyzn i kobiet za pomocą specjalistycznej diety.
W większości przypadków wzrost poziomu hemoglobiny u dorosłych jest spowodowany wzrostem lepkości krwi w wyniku zaburzenia metabolizmu wody i soli. Gęsta krew prowadzi do zwiększonego ryzyka tworzenia się skrzepów, blaszek i krzepnięcia. Wszystko to możesz unormować. Jak obniżyć jej poziom za pomocą żywności?
Hemoglobina jest czerwonym barwnikiem krwi, jej zadaniem jest przenoszenie tlenu z płuc do tkanek w organizmie. Norma według badań laboratoryjnych wynosi:
Gdy hemoglobina jest zbyt wysoka, konieczne jest wykorzystanie całego dostępnego arsenału, aby szybciej obniżyć wskaźniki. Niektórzy uważają, że wysoki poziom hemoglobiny jest oznaką doskonałego zdrowia.
W rzeczywistości u takich osób obserwuje się wzrost lepkości krwi, co prowadzi do zakrzepicy. Na podstawie wyników badań lekarz podejmuje odpowiednie działania - przyznaje Magdalena Złoczewska, redaktorka w serwisie poprostuzdrowo.pl.
Przy zwiększonej hemoglobinie dietetycy zalecają przestrzeganie następujących wskazówek:
Jeśli mówimy o niemowlętach, mleko matki pomaga im normalizować hemoglobinę. Jeśli stosuje się sztuczne karmienie (mieszanki), należy skonsultować się z pediatrą w tym zakresie - zaleci takie mieszanki, które zawierają minimum żelaza, witamin z grupy B.
Niewielki wzrost stężenia hemoglobiny można zneutralizować poprzez zmianę diety. Wystarczy stosować listę pokarmów, które spowalniają wchłanianie żelaza, a także hamują funkcje hematopoetyczne.
Fermentowane produkty mleczne - kwaśna śmietana, twarożek (lepiej jest preferować ten o wysokiej zawartości tłuszczu), sery. Do tego działu można również włączyć mleko kozie i produkty na nim oparte.
Zboża z wyjątkiem gryki obniżają poziom hemoglobiny, spowalniają przyswajanie żelaza. Jednocześnie zawierają minimum glukozy (węglowodanów), zawierają błonnik. Ryż zawiera całe spektrum garbników, które pośrednio zagęszczają krew. Jeśli jesz ryż, powinieneś preferować ten, w którym jest minimum skrobi.
Owoce na obniżenie hemoglobiny - surowe i suszone, wtedy stężenie węglowodanów (a dokładniej fruktozy) jest kilkakrotnie wyższe niż w świeżych owocach, przez co mogą być przeciwwskazane w cukrzycy.
Rośliny strączkowe - chociaż rośliny strączkowe zawierają niewielką ilość żelaza, jest w nich wielokrotnie więcej składników garbnikowych, które po prostu zmniejszają biodostępność żelaza. Ale jednocześnie mają działanie obniżające poziom cukru, co neutralizuje wzrost lepkości krwi. .
Chude mięso - pierś z kurczaka ale niesmażona, gotowana lub pieczona, bez dodatku oleju roślinnego (można dodać w niewielkiej ilości masło).
Czarna herbata - wysoki poziom hemoglobiny można obniżyć za pomocą ulubionego napoju. Spadek hemoglobiny osiąga się dzięki taninie, która jest obfita w czarnej herbacie.
Aby uzyskać większą efektywność, przestrzegając diety, należy wykluczyć z niej pokarmy, których nie można spożywać ze zwiększonym poziomem hemoglobiny:
Lekarze stwierdzając wysoką hemoglobinę dla jej obniżenia zalecają również:
W sumie możliwe jest obniżenie poziomu hemoglobiny poprzez dostosowanie diety. Nie zaleca się stosowania takiej diety przez długi czas, a krew należy oddawać co tydzień do analizy w celu określenia stężenia żelaza. W takim przypadku optymalną dietę pomoże ustalić dietetyk (biorąc pod uwagę indywidualną fizjologię, nominalny poziom cukru we krwi). W przypadku, gdy dieta nie pomaga w normalizacji stanu, zalecana jest terapia lekowa mająca na celu zahamowanie funkcji krwiotwórczej (często można do tego stosować leki hormonalne).
Źródło: artykuł sponsorowany