Dodano: 16 wrzesień 2019r.

Regularne picie herbaty dobre dla zdrowia mózgu

Osoby, które regularni spożywają herbatę, co najmniej cztery razy w tygodniu, mają lepszą wydajność mózgu – wynika z nowych badań naukowców z Singapuru.

 

Badania prowadzone przez naukowców z National University of Singapore (NUS) ujawniły, że osoby pijące herbatę mają lepiej zorganizowane niektóre regiony mózgu. Uczeni powiązali to z polepszoną funkcją poznawczą tych osób. Zespół naukowców dokonał tego odkrycia po analizie obrazowania mózgów 36 starszych osób.

- Nasze wyniki są pierwszym dowodem pozytywnego wpływu picia herbaty na strukturę mózgu i sugerują, że regularne picie herbaty chroni przed związanym z wiekiem spadkiem organizacji mózgu - wyjaśnił kierujący badaniami Feng Lei z NUS Yong Loo Lin School of Medicine.

 

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z NUS przy współpracy z uczonymi z University of Essex i University of Cambridge. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Aging”.

Już wcześniejsze badania prowadzone przez ten sam zespół badaczy wykazały, że spożywanie herbaty jest korzystne dla zdrowia, a pozytywne efekty obejmują poprawę nastroju i mogą pomóc zapobiegać chorobom układu krążenia. Badania Fenga opublikowane w 2017 roku wykazały, że codzienne spożywanie herbaty może zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych u osób starszych nawet o 50 procent. Po tym odkryciu Feng i jego zespół zbadali bezpośredni wpływ herbaty na poszczególne regiony mózgu.

Zespół naukowców przebadał 36 osób w wieku 60 lat i starszych i zebrał dane na temat ich zdrowia, stylu życia i samopoczucia. Starsi uczestnicy musieli również przejść testy neuropsychologiczne i zostali poddani obrazowaniu metodą rezonansu magnetycznego (MRI). Badanie przeprowadzono w latach 2015-2018.

Po przeanalizowaniu wyników z testów zdolności poznawczych uczestników i wyników obrazowania zespół badawczy stwierdził, że osoby, które spożywały zieloną herbatę, herbatę oolong lub czarną herbatę co najmniej cztery razy w tygodniu przez około 25 lat, miały połączone ze sobą w bardziej efektywny sposób różne obszary mózgu.

- Weźmy na przykład analogię do ruchu drogowego, gdzie regiony mózgowe są miejscami docelowymi, a połączenia między nimi to drogi. Gdy system drogowy jest lepiej zorganizowany, ruch pojazdów i pasażerów jest bardziej wydajny i zużywa mniej zasobów. Podobnie, kiedy połączenia między regionami mózgu są bardziej ustrukturyzowane, przetwarzanie informacji może być wykonywane bardziej wydajnie - wyjaśnił Feng.

- W naszych wcześniejszych badaniach wykazaliśmy, że osoby pijące herbatę mają lepsze funkcje poznawcze w porównaniu z osobami nie pijącymi herbaty. Nasze obecne wyniki dotyczące sieci połączeń w mózgu pośrednio wspierają nasze poprzednie ustalenia, pokazując, że pozytywnymi skutkami regularnego picia herbaty jest lepsza organizacja mózgu. Jest to spowodowane przez zapobieganie zakłóceniom w połączeniach między różnymi regionami mózgu – dodał Feng.

 

Źródło: National University of Singapore, fot. Pixabay