Wyniki nowych badań sugerują, że picie kawy, może być korzystne dla zdrowia serca. Kofeina zawarta w małej czarnej może ochronić je przed uszkodzeniem. Efekt ten został osiągnięty przy stężeniu odpowiadającym konsumpcji czterech filiżanek kawy.
W badaniach opublikowanych na łamach „PLOS Biology” naukowcy z Uniwersytetu Heinricha Heinego oraz IUF-Leibniz Research Institute for Environmental Medicine twierdzą, że spożywanie kofeiny może poprawić zdrowie komórek, które wyściełają tętnice i żyły, tym samym wzmacniając ich zdolność do regeneracji po uszkodzeniu. Efekt ochronny został osiągnięty przy stężeniu odpowiadającym konsumpcji czterech filiżanek kawy.
Już wcześniejsze badania wskazały, że kofeina wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia wielu chorób, w tym cukrzycy typu II, chorób serca i udaru. Jednak mechanizm leżący u podstaw działania ochronnego kofeiny jest niejasny.
W nowych badaniach naukowcy wzięli pod lupę białko p27, znane głównie jako inhibitor cyklu komórkowego. Badacze odkryli, że kofeina wywoływała ruch p27 w mitochondriach, uruchamiając korzystny łańcuch zdarzeń prowadzący do ochrony komórek mięśnia sercowego i pomagała w jego naprawie.
Badania zostały przeprowadzone na myszach. Zauważono, że gryzonie, u których zaburzono działania p27, znacznie częściej padały na zawał serca. To skłoniło naukowców, by przyglądnęli się roli tego białka w komórkach serca zwierząt. Okazało się, że było obecne w mitochondriach w głównych typach komórek serca.
Gdy badacze podali myszom kofeinę w ilości odpowiadającej czterem filiżankom kawy, zauważyli, że znacznie wzrosła aktywność p27 w mitochondriach. Zaobserwowali też, że białko to promowało migrację komórek śródbłonka, chroniąc komórki mięśnia sercowego przed śmiercią komórkową. Aktywowało także proces konwersji fibroblastów – najliczniejszych komórek tkanki łącznej – w komórki zawierające kurczliwe włókna. To kluczowe procesy w regeneracji mięśnia sercowego po zawale.
Badacze sugerują, że picie kawy - lub innych napojów zawierających kofeinę - może być szczególnie korzystne dla osób starszych, które są bardziej narażone na problemy z sercem niż osoby młodsze. W eksperymencie kofeina chroniła przed uszkodzeniem serca myszy ze stanem przedcukrzycowym, osobniki otyłe i właśnie te w podeszłym wieku.
- Nasze wyniki wskazują na nowy sposób działania kofeiny, który promuje ochronę i naprawę mięśnia sercowego poprzez działanie mitochondrialnego p27. Rezultaty badań powinny doprowadzić do opracowania lepszych strategii ochrony mięśnia sercowego przed uszkodzeniem, w tym rozważenia spożycia kawy lub kofeiny jako dodatkowego czynnika dietetycznego, szczególnie u osób starszych – powiedziała profesor Judith Haendeler, główna autorka badania. - Wzmocnienie mitochondrialnego p27 może służyć także jako potencjalna strategia terapeutyczna nie tylko w chorobach sercowo-naczyniowych, ale także w polepszaniu zdrowia - dodała.
- Naukowcy odkryli, że białko o nazwie p27 jest ważne w procesie regeneracji po zawale serca u myszy, a funkcja p27 jest wzmacniana przez kofeinę. Są to bardzo ciekawe wyniki, ale muszą zostać potwierdzone w badaniach klinicznych, zanim będziemy mogli stwierdzić, czy kofeina jest naprawdę pomocna po zawale serca u ludzi – podkreślił niezwiązany z badaniami profesor Tim Chico, specjalista od chorób sercowo-naczyniowych z University of Sheffield.
Należy pamiętać, że kawa nie wszystkim wyjdzie na dobre. Powinny unikać jej osoby z wysokim ciśnieniem oraz osoby młode, u których mała czarna może zaburzyć sen i spowolnić rozwój mózgu.
Źródło: Science Daily, The Independent, fot. Public Domain Pictures