Dodano: 26 czerwca 2019r.

Kuchenne gąbki mogą pomóc w rozwiązaniu problemu lekooporności

Bakteriofagi obecne w kuchennych gąbkach do zmywania naczyń mogą okazać się przydatne w zwalczaniu bakterii opornych na antybiotyki. Lekooporne bakterie są jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny.

Gąbka kuchenna

 

Gąbka kuchenna jest narażona na wszelkiego rodzaju drobnoustroje. Z kolei bakteriofagi zazwyczaj występują wszędzie tam, gdzie przebywają bakterie. Dlatego kuchenne zmywaki są jednym z najlepszych miejsc do poszukiwania fagów. W dobie narastającej oporności bakterii na antybiotyki, fagi mogą okazać się bardzo przydatnym narzędziem.

Fagami z kuchennych gąbek przyjrzeli się naukowcy z New York Institute of Technology (NYIT). Wraz ze swoimi studentami wyizolowali bakterie z własnych, zużytych gąbek kuchennych, a następnie użyli je jako przynęty, by sprawdzić, które bakteriofagi je zaatakują. W eksperymencie udało się znaleźć dwa fagi infekujące bakterie, które odpowiadają m.in. za zakażenia szpitalne.

 

Badania zostały zaprezentowana na corocznej  konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego ASM Microbe 2019 w San Francisco.

- Nasze badanie ilustruje wartość wyszukiwania w każdym środowisku mikrobiologicznym, które mogłoby zawierać potencjalnie przydatne fagi” - powiedziała Brianna Weiss, studentka z NYIT.

W dalszych badaniach uczeni sprawdzili, czy dwa bakteriofagi mogą zainfekować i zniszczyć bakterie wyizolowane z innej gąbki. Fagi poradziły sobie z bakteriami bez żadnego problemu. - To doprowadziło nas do zastanowienia się, czy szczepy bakterii były przypadkowo takie same, chociaż pochodziły z dwóch różnych gąbek – przyznała Weiss.

Naukowcy porównali DNA obu wyizolowanych szczepów bakterii i odkryli, że oba są członkami rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te należą do grupy drobnoustrojów powszechnie występujących w kale. Należą do tzw. drobnoustrojów oportunistycznych, czyli wywołujących zakażenia jedynie u osób z obniżoną odpornością. Odpowiadają m.in. za zakażenia ran, zakażenia układu moczowego, posocznice i rozprzestrzenianie się zakażeń w szpitalach.

Chociaż szczepy bakterii są blisko spokrewnione, podczas przeprowadzania testów wykryto między nimi różnice. - Różnice te są ważne dla zrozumienia zakresu bakterii, które mogą zainfekować fagi, co jest również kluczem do określenia przydatności fagów w terapiach przeciw określonym bakteriom lekoopornym - powiedziała Weiss. - Kontynuując badania, mamy nadzieję wyizolować i scharakteryzować więcej fagów, które mogą infekować bakterie z różnych ekosystemów mikrobiologicznych – dodała.

Bakterie odporne na większość antybiotyków są coraz częściej przyczyną zgonów. Niektóre raporty mówią, że do 2050 roku umierać będzie z tego powodu 10 milionów osób rocznie. Superbakterie wywołają więcej zgonów niż nowotwory. W walkę z lekoopornymi bakteriami włączyła się nawet Organizacja Narodów Zjednoczonych.

 

Źródło: American Society for Microbiology, fot. CC BY 2.0/ Your Best Dis/ Flickr