Dodano: 25 marca 2021r.

Kłopotliwe gazy. Jak uniknąć krępujących sytuacji?

Wzdęcia to rodzaj zaburzeń funkcji dolnego odcinka przewodu pokarmowego, z którymi wiążą się dolegliwości takie jak: wzdęty brzuch, uczucie przepełnienia i napięcia, burczenie w brzuchu i głośne przelewanie się treści pokarmowej, a nawet kłujący ból. Powoduje to nie tylko niedyspozycję fizyczną, ale także duży dyskomfort psychiczny i stres, tym samym przyczyniając się do pogorszenia samopoczucia.

Kłopotliwe gazy. Jak uniknąć krępujących sytuacji?

 

Zmień nawyki żywieniowe

Gazy powstają na skutek fermentacji resztek pokarmowych przez bakterie jelitowe, które rozkładając pożywienie, przy okazji wytwarzają gazy. Co ważne, niektóre pokarmy mogą nasilać produkcję gazów, a wśród nich wyróżnia się:

  • rośliny strączkowe (fasola, groch),
  • kapustę,
  • brukselkę,
  • cebulę,
  • sery pleśniowe,
  • mleko,
  • niektóre owoce (śliwki, brzoskwinie, jabłka).

Dlatego osoby, u których występuje zwiększona predyspozycja do nadmiernego wytwarzania gazów, powinny ograniczać ich spożywanie. Oprócz tego warto swoją dietę urozmaicić przyprawami i ziołami, które poprawiają perystaltykę jelit np. koper włoski, mięta, rumianek czy imbir. W radzeniu sobie ze wzdęciami pomocny może być również symetykon, substancja czynna leku o nazwie Espumisan. Symetykon zmniejsza napięcie powierzchniowe pęcherzyków gazu w jelitach, powodując ich pękanie. Ponadto nie wchłania się z przewodu pokarmowego po podaniu doustnym i jest wydalany w postaci niezmienionej, przez co jest substancją farmakologicznie i fizjologicznie obojętną. Dzięki temu Espumisan nie wchodzi w interakcje z innymi lekami, jest dobrze tolerowany i może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące matki.

Jedz powoli

Zbyt szybkie spożywanie posiłków to kolejny czynnik, który może wpływać na nadmierną produkcję gazów. Dzieje się tak, ponieważ jedząc szybko i nerwowo, wraz z kęsami pokarmowymi połykamy dużą ilość powietrza, które jeżeli nie zostanie odbite, trafia do dalszych odcinków przewodu pokarmowego, wywołując wzdęcie. Podobne zjawisko ma również miejsce podczas palenia papierosów i żucia gumy. Dlatego aby ich uniknąć, postarajmy się jeść w spokoju, przeżuwać dokładnie pokarm i zrezygnować z czynności, które mogłyby nasilać połykanie powietrza.

Unikaj laktozy

Coraz częściej u osób borykających się z nadmiernymi wzdęciami rozpoznaje się zjawisko nietolerancji laktozy. Dolegliwość ta polega na niedoborze enzymu laktazy, który wytwarzany jest w obrębie nabłonka jelita cienkiego i rozkłada cukier mleka krowiego (laktozę) do cukrów prostych – glukozy i galaktozy. W takim wypadku laktoza, która nie została zmetabolizowana i wchłonięta w jelicie cienkim, ulega fermentacji bakteryjnej, w przebiegu której dochodzi do wytworzenia krótkołańcuchowych kwasów organicznych, wodoru i metanu – odpowiedzialnych za powstawanie wzdęć. Dlatego osoby, u których rozpoznano objawy nietolerancji laktozy, powinny ograniczyć spożywanie nabiału i produktów mlecznych, ale tylko do takich ilości, przy których nie występują dolegliwości.

Zwiększ swoją aktywność fizyczną

Osoby mające problem z nadmiernymi wzdęciami i gazami powinny przynamniej 2-3 razy w tygodniu zadbać o aktywność fizyczną. Sprzyja to nie tylko zrzuceniu dodatkowych kilogramów, ale także w doskonały sposób usprawnia motorykę przewodu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ tłocznia brzuszna wytwarzana podczas ćwiczeń, a także kurczenie się i rozluźnianie mięśni w sposób mechaniczny, wpływa na pracę jelit, stymulując ruchy perystaltyczne i przesuwanie się treści pokarmowej do dalszych odcinków, zapobiegając jej zaleganiu i nadmiernej fermentacji.

 

Źródło: artykuł sponsorowany