Dodano: 03 lutego 2023r.

Filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne

Kawa z mlekiem może działać na nasz organizm, jak lek przeciwzapalny. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze ustalili, że połączenie białek pochodzących z mleka i przeciwutleniaczy z kawy podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych.

Filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne

 

Czy filiżanka kawy z mlekiem może mieć właściwości przeciwzapalne? Z nowych badań duńskich naukowców wynika, że tak. Wszystko przez zawarte w kawie polifenole oraz białka z mleka. - W naszych badaniach wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące zapalenie w komórkach odpornościowych jest wzmocnione. W związku z tym można sobie wyobrazić, że ten koktajl może mieć również korzystny wpływ na stan zapalny u ludzi - mówi profesor Marianne Nissen Lund z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu w Kopenhadze.

Opis i rezultaty badań ukazały się na łamach pisma „Journal of Agricultural and Food Chemistry” (DOI: 10.1021/acs.jafc.2c06658) oraz „Food Chemistry” (DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.134406).

Polifenole z białkami wzmacniają odporność

W sytuacji, gdy do naszego organizmu wnikają np. bakterie lub inne obce substancje, ten odpowiednio na to reaguje, wysyłając na miejsce białe krwinki. W organizmie pojawia się wtedy stan zapalny. Zresztą może on powstać także w sytuacji, kiedy przeciążymy ścięgna lub mięśnie, a także przy różnego rodzaju schorzeniach, jak np. reumatyzm.

Wiemy również, że w naturze istnieje coś takiego, jak przeciwutleniacze. Te o nazwie polifenole znajdziemy w roślinach, owocach oraz warzywach. Są one również wykorzystywane w przemyśle spożywczym, aby spowolnić psucie się żywności. Z kolei dla człowieka polifenole są szczególnie zdrowe, ponieważ redukują tzw. stres oksydacyjny, który z kolei może przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych. Istnieje zatem pomiędzy nimi pewna zależność.

Jednakże nasza wiedza o polifenolach w dalszym ciągu pozostaje niewielka, w szczególności dotyczy to ich reakcji z innymi związkami chemicznymi. Ostatnio naukowcy postanowili przyjrzeć się temu, jak w kontekście wspomnianych stanów zapalnych zachowują się polifenole w kontakcie z aminokwasami, z których składają się proteiny. W tym celu do próbek zawierających komórki odpornościowe dodano komórki ze sztucznie wytworzonym stanem zapalnym. Następnie podzielono je na trzy grupy: do kontrolnej nie dodawano niczego, do kolejnej dawkę polifenoli, zaś do następnej polifenole, które weszły w reakcję z aminokwasami. I to właśnie komórki immunologiczne z ostatniej grupy najlepiej poradziły sobie ze stanem zapalnym.

Kawa z mlekiem to zdrowy koktajl przeciwzapalny

Gdzie znajdziemy w tym wszystkim kawę z mlekiem? Otóż ziarna kawy są bogate w polifenole, podczas gdy mleko jest bogate w proteiny. Dotychczasowe badania pokazały, że polifenole mają tendencje do wiązania się z proteinami w przypadku mięsa, mleka czy nawet piwa. Natomiast ostatnie badania dowodzą, że zachowują się one w ten sposób również w przypadku kawy z mlekiem. Co więcej, w przypadku tej tak popularnej kombinacji reakcja ta następowała wyjątkowo szybko. Można sobie wyobrazić coś podobnego w przypadku, gdybyśmy przygotowywali posiłek z mięsem i/lub warzywami, przy czym w jakiejś formie dodalibyśmy do niego jogurt lub mleko.

Przemysł spożywczy jest w coraz większym stopniu świadomy powyższych zależności istniejących pomiędzy polifenolami i proteinami. A w konsekwencji pracuje nad tym, aby w jak największym stopniu to wykorzystać, dodając do żywności odpowiednie ich ilości. Z tym wiąże się jednak pewne wyzwanie. Jak bowiem zaznaczają naukowcy ludzki organizm nie przyswaja dużych ilości polifenoli, a zatem kluczowe będzie opracowanie takiego sposobu dodawania ich do struktur proteinowych, aby zwiększyć ich przyswajalność, a w konsekwencji efekt przeciwzapalny takiej mieszanki.

 

Źródło: University of Copenhagen, fot. shixugang, CC0, via Wikimedia Commons