Dodano: 23 września 2022r.

Dzieci reagują na smak już w łonach matek

Brytyjscy naukowcy zdobyli pierwsze bezpośrednie dowody na to, że dzieci jeszcze przed urodzeniem wyczuwają smaki i zapachy. Dzięki badaniu ultrasonografem 4D ciężarnych kobiet badacze mogli dostrzec na twarzach płodów, że te faktycznie reagują odmiennie na smak marchewki czy jarmużu.

Dzieci reagują na smak już w łonach matek

 

To pierwsze badanie, w którym obserwowano płody i ich reakcje na różne smaki. Brytyjscy uczeni zbadali 100 kobiet w ciąży, aby dowiedzieć się, czy dzieci w ich łonach wyczuwają smaki jedzenia. Wystarczyło 20 minut od podania matce pokarmu, by zobaczyć na badaniu ultrasonografem 4G reakcje na twarzach płodów.

Po zjedzeniu przez ich matki marchewki, płody najzwyczajniej w świecie się uśmiechały, podczas gdy jarmuż wywoływał raczej obrzydzenie na twarzach płodów. Badania zostały przeprowadzone przez Durham University's Fetal and Neonatal Research Lab w Wielkiej Brytanii. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Psychological Science” (DOI: 10.1177/09567976221105460).

Nowe odkrycia mogą przyczynić się do lepszego zrozumienia rozwoju receptorów smaku i zapachu u ludzi. Naukowcy uważają również, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może wpływać na preferencje smakowe dzieci po urodzeniu i późniejsze zdrowe nawyki żywieniowe.

Jak płód wyczuwa smak?

U ludzi smak i zapach są ze sobą nierozerwalnie związane. Naukowcy są zdania, że płód może je odczuwać poprzez kontakt z płynem owodniowym w łonie matki. - Wiele badań sugerowało, że dzieci mogą smakować i czuć zapach w łonie matki, ale były one przeprowadzane już po narodzinach. Nasza analiza jest pierwszą, która obserwuje te reakcje w łonie matki – tłumaczy główny autor badania Beyza Ustun.

- Uważamy, że powtarzająca się ekspozycja na smaki przed urodzeniem może pomóc w ustaleniu preferencji żywnościowych na całe życie. Może to być ważne, gdy myślimy o zdrowym odżywianiu. To było naprawdę niesamowite, zobaczyć reakcję nienarodzonych dzieci na smaki jarmużu lub marchewki podczas badań ultrasonografem – dodaje Ustun.

Płody reagują na smaki

Zespół naukowców badał matki w wieku od 18 do 40 lat, będące w 32 tygodniu lub 36 tygodniu ciąży, aby zobaczyć reakcje twarzy płodu na smaki jarmużu i marchewki. Matki otrzymywały pojedynczą kapsułkę zawierającą około 400 mg proszku z marchwi, 400 mg sproszkowanego jarmużu lub placebo około 20 minut przed każdym badaniem. Poproszono je, aby nie jadły nic na godzinę przed skanami.

Reakcje twarzy płodów zaobserwowano w obu grupach, które otrzymały marchewkę lub jarmuż, tymczasem w grupie kontrolnej nie zaobserwowano zmian. Okazuje się, że ekspozycja nawet na niewielką ilość smaku marchwi lub jarmużu wystarczyła do wywołania reakcji.

- To najnowsze badanie może mieć ważne implikacje dla zrozumienia najwcześniejszych dowodów na zdolności płodów do wyczuwania i rozróżniania różnych smaków i zapachów z żywności spożywanej przez ich matki – wyjaśnia współautorka pracy prof. Nadja Reissland.

- Patrząc na reakcje twarzy płodów możemy założyć, że szereg bodźców chemicznych przechodzi przez matczyną dietę do środowiska płodu – zauważa inny współautor prof. Benoist Schaal.

Aktualnie trwa badanie uzupełniające z tymi samymi dziećmi już po urodzeniu. Naukowcy chcą sprawdzić, czy wpływ smaków, których doświadczyły one w łonach matek, wpływa na ich akceptację dla różnych pokarmów.

 

Źródło: Durham University, fot. FETAP (Fetal Taste Preferences) Study, Fetal and Neonatal Research Lab, Durham University