Dodano: 28 grudzień 2020r.

Czym jest alergia krzyżowa i kiedy do niej dochodzi?

Alergia krzyżowa jest najtrudniejszym do rozpoznania typem alergii, ponieważ w tym przypadku objawy może powodować nie jeden alergen, a dwa. Zdarza się, że osoba uczulona na pyłki może zauważyć u siebie dolegliwości związane z alergią po zjedzeniu ulubionego owocu. Jak to się dzieje? To alergia krzyżowa. Czym jest to zjawisko i na czym polega jego diagnostyka oraz leczenie?

Czym jest alergia krzyżowa i kiedy do niej dochodzi?

 

Alergia krzyżowa – co to jest?

Alergia krzyżowa to zjawisko immunologiczne, w trakcie którego przeciwciała IgE wytwarzane przez układ immunologiczny wiążą się, wywołując reakcję alergiczną z alergenem o podobnej budowie do uczulającego wcześniej białka. Dzieje się tak dlatego, że wspomniane przeciwciała nie rozpoznają różnic w budowie poszczególnych antygenów i powodują odpowiedź immunologiczną, którą nazywamy objawami alergii.

Najczęstsze reakcje krzyżowe zachodzą pomiędzy:

  • pyłkami roślin oraz niektórymi owocami i warzywami (np. brzoza-jabłko-marchew; bylica-arbuz-seler);
  • roztoczami kurzu domowego i owocami morza;
  • wieprzowiną i sierścią kota;
  • mlekiem krowy oraz mlekiem pochodzącym od innych ssaków np. kozim;
  • jajkami kurzymi oraz jajkami od innych ptaków np. przepiórki;
  • niespokrewnionymi gatunkami roślin (buk-brzoza-leszczyna-grab);
  • lateksem i owocami (banan, kiwi, awokado, kasztan jadalny).

Objawy alergii krzyżowej

Alergia krzyżowa stanowi złożoną jednostkę chorobową, która może wywoływać najróżniejsze objawy. Najczęściej jednak występują te, związane z układem oddechowym, między innymi:

  • kaszel;
  • drapanie w gardle;
  • nieżyt nosa;
  • napady duszności.

Dość powszechnie obserwuje się także objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak:

  • bóle brzucha;
  • biegunka;
  • wymioty;
  • nudności.

Osoby uczulone na pyłki roślinne po spożyciu reagujących z nimi owoców lub warzyw mogą zaobserwować u siebie także tzw. zespół alergii jamy ustnej, objawiający się:

  • mrowieniem w gardle;
  • obrzękiem warg, podniebienia, języka;
  • świądem;
  • pieczeniem.

Dolegliwości pojawiają się najczęściej ok. 15-30 minut po zjedzeniu świeżych owoców lub warzyw.

Zdarza się, że alergia krzyżowa wywołuje także pokrzywkę lub rumień. Szczególnie ostrożne muszą być osoby cierpiące na astmę, gdyż u nich alergia krzyżowa może spowodować wystąpienie objawów ogólnoustrojowych, które zagrażają życiu.

Czym leczyć alergię krzyżową?

Jak przy każdej alergii, także w przypadku alergii krzyżowej czynnikiem kluczowym łagodzenia objawów jest unikanie alergenów, które je wywołują. Najczęściej dokonuje się tego poprzez dietę eliminacyjną, choć proces ten może być żmudny i nie zawsze daje dobre efekty.

Chcąc szybko i skutecznie zredukować objawy alergii, najlepiej sięgnąć po leki przeciwhistaminowe bez recepty. Są to substancje, których działanie odpowiedzialne jest za hamowanie wydzielania histaminy, wpływającej bezpośrednio na zaostrzenie objawów. Co więcej, leki antyalergiczne II generacji nie tylko zwalczają nieżyt nosa, drapanie w gardle czy symptomy skórne, ale także nie powodują uczucia otępienia i nie uzależniają.

 

Źródło: artykuł partnera