Dodano: 02 wrzesień 2019r.

Czerwone wino korzystnie wpływa na zdrowie jelit

Osoby pijące czerwone wino mają bardziej zróżnicowaną mikroflorę jelitową – wynika z badań brytyjskich naukowców. Odkrycia wskazują także, że spożywanie czerwonego wina wiąże się z niższymi poziomami tzw. złego cholesterolu.

 

Naukowcy z King's College in London sprawdzili wpływ spożywania różnych alkoholi na mikrobiom jelitowy. W ludzkim jelicie żyją miliardy drobnoustrojów, które tworzą ogromny ekosystem zwany mikrobiomem jelitowym. Ekosystem ten odznacza się dużą różnorodnością i zamieszkuje go wiele rozmaitych gatunków bakterii. Wiadomo, że te mikroorganizmy są ważne dla naszego zdrowia. Brak równowagi w mikrobiomie jelitowym może przyczynić się do złożonych stanów i różnych chorób, jak obniżona odporność, otyłość czy zespół jelita drażliwego. Mikrobiom jelitowy człowieka z większą liczbą różnych gatunków bakterii jest uważany za wskaźnik zdrowia jelit.

Brytyjscy uczeni zbadali wpływ picia piwa, cydru, czerwonego wina, białego wina i napojów spirytusowych na mikrobiom jelitowy i późniejsze zdrowie w grupie 916 bliźniaczek z Wielkiej Brytanii. Z badań wynika, że osoby spożywające czerwone wino miały bardziej zróżnicowany skład bakterii jelitowych w porównaniu do osób, które nie piły czerwonego wina. Nie zaobserwowano tego u osób spożywających białe wino, piwo lub wysokoprocentowe alkohole.

 

Rezultaty badań ukazały się na łamach pisma „Gastroenterology”.

- Chociaż od dawna wiemy o korzyściach czerwonego wina dla zdrowia serca, to badanie pokazuje, że umiarkowane spożycie czerwonego wina wiąże się z większą różnorodnością i zdrowszą mikroflorą jelit, co częściowo wyjaśnia długo dyskutowane korzystne działanie czerwonego wina na zdrowie – powiedziała dr Caroline Le Roy, pierwsza autorka badań.

Badacze zauważyli, że mikroflora jelitowa konsumentów czerwonego wina zawierała większą liczbę różnych gatunków bakterii niż innych uczestników badania. Ten wynik zaobserwowano w trzech różnych kohortach w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych i Belgii, które miały po około 1000 osób. Autorzy wzięli pod uwagę takie czynniki, jak wiek, wagę, dietę i status społeczno-ekonomiczny biorących udział w badaniu.

Według naukowców, głównym powodem tej korelacji jest wiele polifenoli w czerwonym winie. Polifenole są związkami chemicznymi i stanowią część naturalnego mechanizmu obronnego roślin i występują w owocach i warzywach. Mają wiele korzystnych właściwości, w tym przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

- To jedno z największych w historii badań nad wpływem czerwonego wina na jelita. Wzięło w nim udział prawie trzy tysiące ludzi z trzech różnych krajów. Wskazuje, że wysoki poziom polifenoli w skórce winogron może być odpowiedzialny za wiele korzyści zdrowotnych, gdy jest stosowany z umiarem – podkreślił profesor Tim Spector.

Badanie wykazało również, że spożycie czerwonego wina było związane z niższymi wskaźnikami masy ciała oraz niższymi poziomami tzw. złego cholesterolu, co częściowo było spowodowane mikrobiomem jelitowym.

- Chociaż zaobserwowaliśmy związek między spożyciem czerwonego wina a różnorodnością mikroflory jelitowej, picie czerwonego wina rzadko, na przykład raz na dwa tygodnie, wydaje się wystarczające do zaobserwowania efektu. Jeśli musisz dziś wybrać jeden napój alkoholowy, wybierz czerwone wino, ponieważ wydaje się, że może wywierać korzystny wpływ na człowieka i jego drobnoustroje jelitowe, co z kolei może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi i ograniczeniu ryzyka rozwoju chorób serca. Jednak nadal zaleca się spożywanie alkoholu z umiarem - przyznała Le Roy.

 

Źródło: King's College London, fot. Pexels