Dodano: 08 lutego 2023r.

Cynamon może mieć korzystny wpływ na pracę naszego mózgu

Wiele przypraw, kiedy przyjrzymy się im bliżej, okazuje się mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jedne wspierają nasz układ pokarmowy, inne wpływają na naszą odporność. W niedawno przeprowadzonych badaniach naukowcy ustalili, że cynamon - przyprawa, która przede wszystkim kojarzy nam się z wyrobami cukierniczymi, może mieć korzystny wpływ na naszą pamięć oraz funkcje poznawcze.

Cynamon może mieć korzystny wpływ na pracę naszego mózgu

 

Dodanie cynamonu do naszej diety może nie tylko pobudzić kubki smakowe. Już wcześniejsze badania wskazywały, że spożywanie cynamonu może przynieść szereg korzyści dla zdrowia. W nowych analizach naukowcy ustalili, że ta popularna przyprawa poprawa pamięć i wspomaga proces uczenie się.

Opis i rezultaty badań ukazały się na łamach pisma „Nutritional Neuroscience” (DOI: 10.1080/1028415X.2023.2166436).

Niezwykła przyprawa

Cynamon jest pozyskiwany z drzew cynamonowych. Te wiecznie zielone drzewa możemy spotkać w Himalajach, ale też i innych górzystych terenach oraz lasach deszczowych na terenie południowych Chin czy Indii. Ale co takiego cynamon ma nam do zaoferowania oprócz swojego niezwykłego smaku? Otóż ma i to sporo. Okazuje się bowiem, że działa on przeciwzapalnie, jest dobrym przeciwutleniaczem, wspiera także nasz organizm w profilaktyce nowotworowej, jak i generalnie naszą odporność.

W niektórych opracowaniach sugerowano, że cynamon może mieć również wpływ na nasze zdolności poznawcze i pracę naszego mózgu. Jak dotąd brakuje jednak w tej kwestii przekonujących rezultatów badań. Grupa naukowców podjęła się podsumowania wszystkiego, co do tej pory wiemy na ten temat. W sierpniu 2021 roku przeanalizowali pod tym kątem 2605 badań naukowych, z których wyznaczone przez uczonych kryteria związane z ich wiarygodnością spełniło jedynie 40. Wśród nich w 33 przypadkach bazowano na obserwacji żywych organizmów, w pięciu na badaniach poza nimi, np. poprzez analizę komórek lub tkanek, a dwa dotyczyły badań klinicznych.

Dobroczynne właściwości cynamonu

Badania na żywych organizmach potwierdziły, że pozytywny skutek może mieć spożywanie cynamonu lub jego składników, takich jak eugenol, aldehyd cynamonowy oraz kwas cynamonowy. Z kolei te przeprowadzone „in vitro”, czyli poprzez analizę komórek pokazały, że dodanie cynamonu lub też aldehydu cynamonowego do pożywki w hodowli komórkowej może z jednej strony sprzyjać redukcji agregacji białka tau i beta-amyloidu (oba białka odgrywają istotną rolę w rozwoju choroby Alzheimera), z drugiej zaś zwiększać witalność komórek.

Ciekawe natomiast były rezultaty badań klinicznych. Zostały one przeprowadzone na nastolatkach oraz dorosłych osobach w wieku do 60 lat w stanie przedcukrzycowym. Przy pierwszym podejściu uczestnicy otrzymali cynamonową gumę do żucia, natomiast przy drugim 2 gramy cynamonu na białym chlebie. Interesujący jest fakt, że wpływ cynamonu uwidocznił się tylko w przypadku nastolatków – żucie gumy wydawało się poprawiać ich pamięć.

Przy analizie wyników badań wzięto pod uwagę takie zmienne, jak ilość użytego cynamonu, wielkość badanej grupy, rodzaj cynamonu, oraz wiek i płeć uczestników. Sumarycznie większość analiz potwierdzała wniosek, że cynamon może wzmacniać tak nasze zdolności poznawcze, jak i pamięć. W większości przypadków potwierdziło się również to, że może on nie tylko zapobiegać, ale i redukować zaburzenia funkcji poznawczych. W takich przypadkach może służyć jako naturalny adiuwant. W kontekście potencjalnych wyników kolejnych badań te przedstawione powyżej dobrze rokują na przyszłość i mogą stanowić zachętę dla kolejnych grup badawczych.

 

Źródło: Medical Xpress, NeuroscienceNews, fot. Kjokkenutstyr, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons