Dodano: 17 kwiecień 2019r.

Cukier wcale nie poprawia nam nastroju

Naukowcy analizując dane z ponad 30 badań ustalili, że cukier wcale nie poprawia nam nastroju, a tzw. „cukrowy kop” to mit. Co więcej, spożywanie cukru może sprawić, że poczujemy się mniej czujni i bardziej zmęczeni.

 

Z popularnym mitem na temat cukru rozprawili się uczeni z Uniwersytetu Warwick, Uniwersytetu Humboldta w Berlinie i Uniwersytetu Lancaster. Wykorzystując dane zebrane z 31 opublikowanych badań z udziałem prawie 1300 dorosłych, uczeni przeanalizowali wpływ cukru na różne aspekty nastroju, w tym gniew, czujność, depresję i zmęczenie.

Badacze ocenili także, w jaki sposób czynniki takie jak ilość i rodzaj spożywanego cukru mogą wpływać na nasz nastrój oraz czy angażowanie się w wymagającą aktywność umysłową i fizyczną ma jakiekolwiek znaczenie.

 

Rezultaty badań brytyjsko-niemieckiego zespołu naukowców zostały opublikowane na łamach pisma „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”.

Jak wynika z badań, spożycie cukru nie ma praktycznie żadnego wpływu na nasz nastrój i nie ma tutaj znaczenia ilość skonsumowanego cukru ani czy ludzie podejmują wymagające czynności po jego spożyciu. Co więcej, już pół godziny po spożyciu cukru u wielu osób nasilało się zmęczenie i traciły one czujność. Ochotnicy z grupy kontrolnej, którzy otrzymały placebo, nie wykazywali takich oznak.

- Idea, że cukier może poprawić nastrój jest szeroko rozpowszechniona w kulturze masowej. Ludzie na całym świecie spożywają słodkie napoje, aby stać się bardziej czujnymi lub walczyć ze zmęczeniem. Nasze odkrycia bardzo wyraźnie wskazują, że takie twierdzenia nie są uzasadnione. Cukier prawdopodobnie sprawi, że poczujesz się gorzej – powiedział dr Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie.

Wydaje się, że wszelkie neurologiczne czynniki pobudzające, które są stymulowane po zjedzeniu cukru, są bardzo krótkotrwałe i nie powodują żadnego znaczącego poziomu zwiększonej satysfakcji lub dobrego samopoczucia.

Jak twierdzą autorzy badań, szeroko rozpowszechnione w popkulturze przekonanie, że tzw. „cukrowy kop” (sugar rush) dodaje energii i poprawia koncentracje jest mitem. Dodatkowo mit ten może być czynnikiem wzrostu otyłości i przypadków cukrzycy.

- Coraz więcej przypadków otyłości, cukrzycy i zespołu metabolicznego w ostatnich latach wskazuje na pilną potrzebę wdrożenia opartych na dowodach strategiach żywieniowych w celu promowania zdrowego stylu życia. Nasze ustalenia wskazują, że słodkie napoje lub przekąski nie zapewniają szybkiego „uzupełnienia paliwa” i nie poczujemy po nich zwiększonej koncentracji – przyznała dr Sandra Sünram-Lea z Uniwersytetu Lancaster, współautorka publikacji.

 

Źródło: University of Warwick, fot. Pixabay