Zdarzają się przypadki, że nie wziąłeś śniadania do pracy i nie wiesz, co wybrać w biurowej kantynie? Jesteś umówiony z klientem na lunch do włoskiej restauracji i boisz się naruszyć zasady zdrowej diety? Sprawdź, co warto wybrać w awaryjnej sytuacji, gdy jesteś na diecie.
Jedzenie pełni w naszym życiu wiele funkcji. Oprócz tej najważniejszej związanej z zaspokojeniem potrzeb fizjologicznych jest elementem spotkań towarzyskich i celebrowania ważnych wydarzeń. Ma na celu dostarczenie doznań związanych ze smakiem, zapachem, czy wizualnym odbiorem tego, co znajduje się na naszym talerzu.
Rodzinne obiady, spotkania ze znajomymi, czy wyjazdy weekendowe to czas, kiedy najczęściej nie myślimy o liczeniu kalorii. Dodatkowo jedząc w restauracji, jesteśmy narażeni na pokusę zamówienia z karty pozycji, która nie zawsze jest najzdrowszym wyborem. O ile takie sytuacje nie zdarzają się zbyt często, śmiało można skusić się na danie, na które mamy szczerą ochotę. Nie należy mieć wówczas wyrzutów sumienia, tylko celebrować swój posiłek i czerpać z niego radość. Jest bardzo cienka granica między zdrowym odżywianiem, a ortoreksją. Przywiązywanie zbyt dużej uwagi do każdego posiłku, brak racjonalnego marginesu na odstępstwa od założeń diety może prowadzić do budowania niewłaściwych relacji z jedzeniem i zaburzeń odżywiania. Należy jednak mieć świadomość, jakie konsekwencje niesie ze sobą spożywanie wysokokalorycznych posiłków, szczególnie dań smażonych, frytek i deserów.
W dzisiejszych czasach nadmierna masa ciała jest poważnym problemem o charakterze zdrowotnym. Niestety dotyczy też coraz młodszych dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Przyczynia się do tego siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej i nieograniczony dostęp do pożywienia. Niejednokrotnie poruszany przez specjalistów do spraw żywienia był temat ubogiego asortymentu w sklepikach szkolnych, gdzie dostępne są słodzone napoje gazowane, batony i drożdżówki – zdecydowanie chętniej spożywane przez dzieci, niż zdrowe kanapki.
Popularny street food przyczynia się do pogłębiania niewłaściwych nawyków żywieniowych. Wybrane danie wówczas dostajemy do ręki i spożywamy je w pozycji stojącej, często jednocześnie jedząc i idąc. Bez konieczności udania się do restauracji, gdzie do posiłku przyjmujemy pozycję siedzącą przy stole i możemy w pełni skupić się na jedzeniu. Czyli tak jak powinno to wyglądać z uwagi na prawidłowe trawienie przyjmowanego pożywienia.
Wielu z nas, mimo skrupulatnie zaplanowanego jadłospisu na co dzień, często narzeka, że gubi ich jedzenie poza domem. U wielu osób doskonale sprawdza się catering dietetyczny, gdzie są zapewnione zarówno śniadania, obiady i kolacje, ale też posiłki w postaci przekąsek, które można wziąć „na wynos”.
Dobrą informacją dla osób, które obawiają się, że wyjście do restauracji zrujnuje ich dietę, jest to, że wcale nie musi tak być, jeśli będziesz kierować się poniższymi zasadami.
Źródło: artykuł partnera