Od dawna wiadomo, że orzechy mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Do ich wielu zalet niemieccy naukowcy dorzucili jeszcze jedną – hamują wzrost komórek nowotworowych.
Dowody na antynowotworowe działanie orzechów dostarczyli badacze z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie. Wykazali oni, że orzechy usuwają reaktywne formy tlenu, które mogą prowadzić do powstania nowotworów poprzez uszkadzanie DNA.
Eksperci wzięli na warsztat orzechy włoskie, laskowe, migdały, pistacje oraz orzechy macadamia, które nie cieszą się dużą popularnością w Polsce. Poddano je trawieniu w specjalnych próbówkach, a następnie sprawdzono działanie uzyskanej mikstury na linie komórkowe. Wyniki pokazały, że masa orzechowa zwiększyła aktywność ochronnych enzymów. Zaobserwowano też apoptozę, czyli programową śmierć komórek, w tym wypadku nowotworowych.
Dobroczynne działanie antynowotworowe zaobserwowano we wszystkich pięciu rodzajach badanych orzechów.
– Wiedzieliśmy od dawna, że orzechy zwierają dużo związków korzystnie wpływających na serce i układ sercowo-naczyniowy. Jednak dotąd nie byliśmy pewni, na czym dokładnie polega to pożyteczne działanie – stwierdził Wiebke Schlormann, który brał udział w badaniach.
Dobroczynny wpływ orzechów na zdrowie jest od dawna znany naukowcom. Ich systematyczne spożywanie poprawia pracę mózgu. Pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć. Mają także dobry wpływ na przemianę materii. Obniżają poziom złego cholesterolu oraz pomagają usunąć toksyny z organizmu. Są źródłem cennych składników takich jak potas, magnez, żelazo, cynk, wapń. Wykazują również działanie uspokajające.
Źródło: Uniwersytet Friedricha Schillera, kopalniawiedzy.pl. Fot. helee54/Pixabay