Zbyt niski poziom hemoglobiny we krwi może oznaczać, że tkanki i narządy doświadczają niedotlenienia, natomiast zwiększona hemoglobina jest reakcją obronną organizmu na zmniejszenie ilości przyjmowanych mikroelementów. Jak obniżyć i uchronić się przed problemami zdrowotnym, jeśli analiza krwi wykaże, że hemoglobina jest za wysoka? Według badań naukowych, w większości przypadków możliwe jest obniżenie poziomu hemoglobiny u mężczyzn i kobiet za pomocą specjalistycznej diety.
Wysoka hemoglobina. Jak obniżyć jej poziom i kiedy?
W większości przypadków wzrost poziomu hemoglobiny u dorosłych jest spowodowany wzrostem lepkości krwi w wyniku zaburzenia metabolizmu wody i soli. Gęsta krew prowadzi do zwiększonego ryzyka tworzenia się skrzepów, blaszek i krzepnięcia. Wszystko to możesz unormować. Jak obniżyć jej poziom za pomocą żywności?
Jakie konsekwencje dla organizmu może mieć za wysoki poziom hemoglobiny?
- Zakrzepica, (jeśli przepływ krwi zwalnia do punktu, w którym krew dosłownie krzepnie w niektórych naczyniach),
- Zawał serca, (jeśli zakrzepica wpływa na mięsień sercowy lub naczynia krwionośne),
- Udar, (jeśli zakrzepica wpływa na układ krążenia mózgu),
- Miażdżyca tętnic, (gdy blaszki cholesterolu tworzą się na ścianach naczyń krwionośnych, utrudniając w ten sposób prawidłowy przepływ krwi). Jednocześnie wzrost hemoglobiny może wskazywać na patologie w procesach metabolicznych, gdy organizm otrzymuje niewystarczającą ilość tlenu i innych mikroelementów.
Jaka jest norma hemoglobiny i kiedy konieczne jest jej obniżenie?
Hemoglobina jest czerwonym barwnikiem krwi, jej zadaniem jest przenoszenie tlenu z płuc do tkanek w organizmie. Norma według badań laboratoryjnych wynosi:
- Kobiety – 11,0-17,5 g/dl,
- Kobiety ciężarne – 11,5-13,5 g/dl,
- Mężczyźni – 14-18 g/dl,
- Noworodki – 20 g/dl,
- Niemowlęta – od 10g/dl – 11,8 g/dl,
- Dzieci po 12 miesiącu życia – 13 g/dl.
Gdy hemoglobina jest zbyt wysoka, konieczne jest wykorzystanie całego dostępnego arsenału, aby szybciej obniżyć wskaźniki. Niektórzy uważają, że wysoki poziom hemoglobiny jest oznaką doskonałego zdrowia.
W rzeczywistości u takich osób obserwuje się wzrost lepkości krwi, co prowadzi do zakrzepicy. Na podstawie wyników badań lekarz podejmuje odpowiednie działania – przyznaje Magdalena Złoczewska, redaktorka w serwisie poprostuzdrowo.pl.
Wysoka hemoglobina. Jak ją obniżyć przestrzegając zasad zdrowego żywienia?
Przy zwiększonej hemoglobinie dietetycy zalecają przestrzeganie następujących wskazówek:
- Jedz pokarmy i posiłki bogate w wapń. Pierwiastek ten zmniejsza biodostępność żelaza. Oznacza to, że spowalnia jego wchłanianie. Mianowicie żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny i to za jego pomocą tlen i dwutlenek węgla są transportowane do / z płuc,
- Wyeliminuj z diety pokarmy bogate w witaminy B12 i B9. Pomoże to również zmniejszyć biodostępność żelaza i spowolnić wytwarzanie nowych cząsteczek hemoglobiny,
- Wyeliminuj z diety produkty bogate w żelazo. Są to jabłka, zioła, wołowina, wieprzowina, podroby (wątroba, płuca, serce), ryby. Preferowane są zboża (z wyjątkiem gryki), produkty mleczne, makaron. Dieta dla każdego pacjenta powinna być ustalona indywidualnie przez dietetyka.
Jeśli mówimy o niemowlętach, mleko matki pomaga im normalizować hemoglobinę. Jeśli stosuje się sztuczne karmienie (mieszanki), należy skonsultować się z pediatrą w tym zakresie – zaleci takie mieszanki, które zawierają minimum żelaza, witamin z grupy B.
Wysoka hemoglobina. 7 produktów na obniżenie jej poziomu
Niewielki wzrost stężenia hemoglobiny można zneutralizować poprzez zmianę diety. Wystarczy stosować listę pokarmów, które spowalniają wchłanianie żelaza, a także hamują funkcje hematopoetyczne.
Fermentowane produkty mleczne – kwaśna śmietana, twarożek (lepiej jest preferować ten o wysokiej zawartości tłuszczu), sery. Do tego działu można również włączyć mleko kozie i produkty na nim oparte.
Zboża z wyjątkiem gryki obniżają poziom hemoglobiny, spowalniają przyswajanie żelaza. Jednocześnie zawierają minimum glukozy (węglowodanów), zawierają błonnik. Ryż zawiera całe spektrum garbników, które pośrednio zagęszczają krew. Jeśli jesz ryż, powinieneś preferować ten, w którym jest minimum skrobi.
Owoce na obniżenie hemoglobiny – surowe i suszone, wtedy stężenie węglowodanów (a dokładniej fruktozy) jest kilkakrotnie wyższe niż w świeżych owocach, przez co mogą być przeciwwskazane w cukrzycy.
Rośliny strączkowe – chociaż rośliny strączkowe zawierają niewielką ilość żelaza, jest w nich wielokrotnie więcej składników garbnikowych, które po prostu zmniejszają biodostępność żelaza. Ale jednocześnie mają działanie obniżające poziom cukru, co neutralizuje wzrost lepkości krwi. .
Chude mięso – pierś z kurczaka ale niesmażona, gotowana lub pieczona, bez dodatku oleju roślinnego (można dodać w niewielkiej ilości masło).
Czarna herbata – wysoki poziom hemoglobiny można obniżyć za pomocą ulubionego napoju. Spadek hemoglobiny osiąga się dzięki taninie, która jest obfita w czarnej herbacie.
Co należy wyeliminować z diety, aby obniżyć wysoki poziom hemoglobiny?
Aby uzyskać większą efektywność, przestrzegając diety, należy wykluczyć z niej pokarmy, których nie można spożywać ze zwiększonym poziomem hemoglobiny:
- Tłuste mięso. Szczególnie niebezpieczne są: wołowina, wieprzowina, a także produkty uboczne (wątroba, płuca, serce, nerki itp.). Mięso jest bogate w żelazo, a także w witaminy z grupy B, (dlatego żelazo z takich pokarmów jest łatwo przyswajalne),
- Sok z granatów. Granat podnosi poziom hemoglobiny i ciśnienie krwi. W przypadku niedociśnienia niezwykle przydatne jest włączenie do diety, ale przy zwiększonej lepkości krwi należy je całkowicie wykluczyć,
- Tłusta ryba. Są bogate w kwasy omega-3, które przyspieszają przebieg większości międzykomórkowych procesów metabolicznych. Należy zminimalizować ich użycie,
- Jaja kurze. A raczej to żółtka (białka są nieistotne, ale nadal zmniejszają hemoglobinę). Jajka przepiórki najlepiej też wyeliminować z diety,
- Przyprawy. Kurkuma szczególnie silnie podnosi poziom hemoglobiny (zawiera nie tylko żelazo, zioła – pietruszka, koper, bazylia, ale także witaminy z grupy B). Lepiej tymczasowo całkowicie zaprzestać ich używania.
Lekarze stwierdzając wysoką hemoglobinę dla jej obniżenia zalecają również:
- Zminimalizuj aktywność fizyczną. Pomoże to znormalizować równowagę wodno-solną, obniżyć ciśnienie krwi, lepkość krwi,
- Pij jak najwięcej wody. A co najważniejsze – bez gazu, gdyż dwutlenek węgla zawarty w takiej wodzie nieznacznie zwiększa biodostępność żelaza (poprzez stymulację błony śluzowej przewodu pokarmowego),
- Nie przyjmuj kompleksów multiwitaminowych. Szczególnie ważne jest wykluczenie przyjmowania witamin z grupy B.
Podsumowanie
W sumie możliwe jest obniżenie poziomu hemoglobiny poprzez dostosowanie diety. Nie zaleca się stosowania takiej diety przez długi czas, a krew należy oddawać co tydzień do analizy w celu określenia stężenia żelaza. W takim przypadku optymalną dietę pomoże ustalić dietetyk (biorąc pod uwagę indywidualną fizjologię, nominalny poziom cukru we krwi). W przypadku, gdy dieta nie pomaga w normalizacji stanu, zalecana jest terapia lekowa mająca na celu zahamowanie funkcji krwiotwórczej (często można do tego stosować leki hormonalne).
Źródło: artykuł sponsorowany