Pokarmy, które jemy, mogą mieć bezpośredni wpływ na sprawność naszego mózgu na starość. Poprawa zdolności poznawczych wiąże się ze spożywaniem sera, czerwonego wina i jagnięciny – wynika z badań naukowców z Iowa State University.
Badania przeprowadzili Auriel Willette oraz Brandon Klinedinst pracujący w katedrze nauk o żywności i żywieniu człowieka na Iowa State University. To pierwsza analiza przeprowadzona na tak dużą skalę, która łączy konkretne produkty żywnościowe z późniejszymi zdolnościami poznawczymi.
Ser i wino
Zespół badaczy przeanalizował dane zebrane od 1787 starzejących się osób w wieku od 46 do 77 lat. Informacje pochodziły z brytyjskiego biobanku, dużej bazy danych biomedycznych, zawierających m.in. informacje genetyczne i zdrowotne pochodzące od pół miliona ludzi. Baza danych jest dostępna bezpłatnie dla naukowców.
Uczestnicy badań wypełniali specjalny test na inteligencję trzykrotnie w odstępach kilku lat, co pozwoliło ocenić ich zdolności poznawcze. Informowali także o konsumowanej przez siebie żywności i alkoholu. Ankietowanych pytano m. in. o spożycie świeżych i suszonych owoców, surowych i gotowanych warzyw, sałatek, ryb, przetworzonego mięsa, drobiu, wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, sera, chleba, zbóż, herbaty, kawy, piwa, cydru, czerwonego wina, białego wina oraz szampana i likieru.
Jak się okazało spożywanie sera, wina i jagnięciny wpływa pozytywnie na zdolności poznawcze osób wraz z wiekiem. Z kolei nadmierne spożywanie soli, szczególnie przez osoby zagrożone chorobą Alzheimera, może przyczynić się do spadku zdolności poznawczych.
Dieta ma znaczenie
– Byłem mile zaskoczony wynikami. Sugerują one, iż odpowiedzialne spożywanie sera i codzienne picie czerwonego wina, może pomóc poradzić sobie z coraz bardziej złożonym światem, który nigdy nie wydaje się zwalniać – komentuje Willette. – Potrzebne są jednak dalsze badania kliniczne, aby określić czy wprowadzenie prostych zmian w naszej diecie może wspomóc nasz mózg w znaczący sposób – dodaje.
Zdaniem Klinedinsta wiele zależy też od czynników genetycznych. – Niektóre osoby wydają się być bardziej chronione przed skutkami choroby Alzheimera, podczas gdy inne wydają się być bardziej zagrożone. Wierzę jednak, że właściwy dobór diety może ograniczyć spadek zdolności poznawczych – mówi naukowiec.
Wyniki badań opublikowano w „Journal of Alzheimer's Disease„.
Źródło: Iowa State University