W glebie tropikalnych lasów deszczowych Meksyku naukowy odkryli zupełnie nowy antybiotyk. Jego wyjątkowe właściwości mogą uczynić go szczególnie atrakcyjnym do stosowania w rolnictwie.
Międzynarodowy zespół naukowców odkrył w nowy antybiotyk wytwarzany przez bakterię glebową z meksykańskiego lasu tropikalnego. Nowy związek może pomóc szczególnie w rolnictwie. Można z niego uzyskać „roślinny probiotyk”, co może przyczynić się do bardziej odpornych upraw.
Nieznany wcześniej związek (nazwa w języku angielskim to phazolicin) został niedawno wyizolowany z gleby lasów Los Tuxtlas w południowym Veracruz. W naturze zapobiega działaniu szkodliwych bakterii w glebie niszczących korzenie dziko rosnących fasoli (Phaseolus vulgaris). Ale jego potencjał jako probiotyku dla roślin może mieć znacznie szersze zastosowanie niż tylko fasola.
Publikacja opisująca odkrycie ukazała się na łamach pisma „Nature Communications”
– Odporność na antybiotyki to ogromny problem zarówno w medycynie, jak i rolnictwie, a ciągłe poszukiwanie nowych antybiotyków jest bardzo ważne, ponieważ mogą one prowadzić do opracowania nowych środków przeciwbakteryjnych – powiedział Konstantin Sewerinow z Rutgers University w Nowym Brunszwiku, jeden z autorów publikacji.
Probiotyki, czyli wyselekcjonowane kultury bakterii, zapewniają ludziom korzyści zdrowotne. Mogą również być korzystne dla roślin, utrzymując je w zdrowiu i zapewniając im odporność. Nowy antybiotyk zapobiega przedostawaniu się szkodliwych bakterii do systemów korzeniowych roślin fasoli i prawdopodobnie także innych roślin.
– Mamy nadzieję, że bakteria może być stosowana jako probiotyk dal roślin, bo zapobiega rozwojowi innych, potencjalnie szkodliwych bakterii w ich systemie korzeniowym, co może mieć ogromne znacznie w rolnictwie – przyznał Sewerinow.
Bakteria, która wytwarza nowo odkryty związek, jest niezidentyfikowanym dotąd gatunkiem bakterii z rodzaju Rhizobium. Podobnie jak inne drobnoustroje z tego rodzaju, bakteria tworzy guzki na korzeniach fasoli i dostarcza roślinom azot, dzięki czemu są one silniejsze. Jednak w przeciwieństwie do innych podobnych jej bakterii, chroni również rośliny przed szkodliwymi mikrobami. Uczeni sądzą, że można ją wykorzystać nie tylko w uprawach fasoli, ale także grochu, ciecierzycy, soczewicy, orzeszków ziemnych, soi i innych roślin strączkowych.
Związek produkowany przez bakterie jest klasą peptydu wytwarzanego w rybosomie i ma różnorodne zastosowania biologiczne, które dopiero zaczynamy odkrywać. Naukowcy odkryli, że antybiotyk ten nie tylko może atakować różnorodną grupę komórek bakteryjnych, ale także może zaburzać ich zdolność do syntezy białek.
Źródło: Rutgers University, fot. Dmitrii Y. Travin