Przejdź do treści

Tradycyjne rośliny lecznicze – Nigella sativa

Spis treści

Tradycyjnym roślinom leczniczym poświęca się coraz więcej uwagi ze względu na kilka czynników, m.in. niska cena, łatwa dostępność, ale także przekonanie, że naturalne środki mają mniej szkodliwych skutków ubocznych w porównaniu z lekami syntetycznymi. Rośliny stosowane są w lecznictwie również w oparciu o tradycje religijne i kulturowe.

Rośliny lecznicze

Wśród kilku roślin leczniczych, czarnuszka (Nigella sativa L.) została uznana za jedną z najcenniejszych i najbogatszych w składniki odżywcze roślin na świecie. Prowadzone są liczne badania naukowe w celu potwierdzenia deklarowanego działania tych maleńkich nasion w medycynie ludowej.

Czarnuszka jest stosowana jako przyprawa i składnik potraw już od bardzo dawna. Można ją znaleźć w chlebach i innych wypiekach, jogurtach, piklach, sosach czy sałatkach. Czarnuszka jest składnikiem wielu dań kuchni wschodnich. Z ziaren rośliny wytwarza się olej z czarnuszki, do kupienia m.in. w sklepie cosdlazdrowia.pl. Od bardzo dawna stosowana jest w tradycyjnych lekarstwach w krajach arabskich, Wschodniej Azji, Europie i Afryce. Była opisywana przez najwcześniejszych specjalistów w dziedzinie zielarstwa i nazywana „ziołem z nieba”.

Tradycyjne zastosowanie czarnuszki w medycynie ludowej

W tradycyjnej medycynie ludowej czarnuszka była stosowana na szeroki zakres dolegliwości: choroby dróg oddechowych, przeciwbólowo (ból głowy, pleców), cukrzyca, paraliż, infekcje, stany zapalne, nadciśnienie. Liczne zastosowanie nasion Nigella sativa w medycynie ludowej skłoniło naukę do wielu badań nad tą rośliną i jej wartościami odżywczymi oraz leczniczymi.

Czarnuszka – wartości odżywcze

Skład odżywczy czarnuszki to duża ilość białka roślinnego, błonnika oraz minerałów i witamin. Nasiona czarnuszki zawierają znaczne ilości witaminy E, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, wapnia, tiaminy, niacyny, pirydoksyny i kwasu foliowego. Nigella sativa wykazuje obecność ponad setek fitokomponentów, głównie alkaloidy, saponiny, sterole i olejki eteryczne.

Jednym z najbardziej bioaktywnych składników olejku eterycznego zawartego w czarnuszce jest tymochinon, który wykazuje szereg właściwości terapeutycznych.

Czarnuszka – właściwości lecznicze

Właściwości przeciwutleniające

Stres oksydacyjny i wysoki poziom wolnych rodników związany jest z kilkoma stanami patologicznymi, w tym zaburzeniami neurologicznymi, rakiem, starzeniem się i chorobami endokrynologicznymi.

Rośliny działają jako naturalne przeciwutleniacze. Przeciwutleniające działanie czarnuszki oraz zawartego w niej tymochinonu zostało poparte wieloma badaniami.  Czarnuszka dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy, niezbędnych do życia składników odżywczych, zwalczających wolne rodniki, promujących zdrowie i zapobiegających chorobom.

Aktywność przeciwcukrzycowa

W badaniu przeprowadzonym w 2017 roku na osobach z cukrzycą, grupa pacjentów otrzymała placebo, a dwie inne grupy doustnie olej z nasion czarnuszki. Grupy przyjmujące olej przez 20 dni, wykazały znaczące zmniejszenie glikowanej hemoglobiny A1c oraz przypadkowych skoków poziomu cukru we krwi.

W badaniach na szczurach wykazano, że przyjmowanie oleju z czarnuszki (2ml/kg) zmniejsza poziom glukozy w osoczu na czczo i zwiększa poziom insuliny u szczurów z cukrzycą w porównaniu z grupą kontrolną.

Działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność

Z jednej strony stan zapalny to reakcja układu odpornościowego na patogeny. Z drugiej jednak przewlekłe zapalenie jest związane z różnymi chorobami przewlekłymi, które obejmują postępujące i nieodwracalne uszkodzenie komórek (np. rak, cukrzyca, astma) oraz chorobami zakaźnymi.

Czarnuszka posiada właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące. Związki bioaktywne zawarte w czarnuszce, głównie tymochinon, mobilizują układ odpornościowy do walki z patogenami, działając przy tym przeciwzapalnie i łagodząco w stanach alergicznych. Czarnuszka jednocześnie stymuluje układ odpornościowy oraz łagodzi stany alergiczne wynikające z nadmiernej aktywności układu odpornościowego – proces nazywany immunomodulacją.

Antybakteryjne działanie czarnuszki

Tymochinon uzyskany z nasion czarnuszki wykazuje szerokie działanie wobec szczepów bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. W jednym z badań wykazano, że nasiona czarnuszki (2 g/dzień) wykazały kliniczny anty-H. pylori efekt porównywalny z często stosowaną potrójną terapią, co może stanowić podstawę naukową do badania potencjalnych zastosowań tej cennej rośliny i jej nasion w leczeniu wrzodów żołądka wywoływanych przez H. pylori.

Czarnuszce przypisuj się również działanie antywirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze.

Czarnuszka – podsumowanie

Do chwili obecnej wiele badań wykazało, że czarnuszka i jej składniki, w tym tymochinon, korzystnie wpływają na organizm w przypadku leczeniu szerokiego zakresu chorób, w tym przewlekłych niezakaźnych jak i chorób zakaźnych. Olej z czarnuszki może być stosowany u dorosłych i u dzieci.

Jak stosować czarnuszkę?

W postaci oleju łatwo jest dawkować i przyjmować czarnuszkę. Dawka dla osoby dorosłej wynosi 2-3 łyżeczki oleju dziennie. Dzieciom zmniejsza się tą dawkę o połowę. Olej można również dodawać do sałatek, surówek i dressingów.

Czarnuszka jako przyprawa ma szerokie zastosowanie w kuchni. Ziarenka można stosować w całości lub zmielone, jako: posypkę do chleba i innego pieczywa, sałatek, surówek, serów, duszonych i kiszonych warzyw oraz różnego rodzaju past do kanapek.

Źródło: artykuł sponsorowany

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

Nowotwór

Ciężki przebieg COVID-19 wywołuje odpowiedź immunologiczną, która może pomóc w walce z nowotworami

cukier

Ograniczenie spożycia cukru w dzieciństwie zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób

Niskokaloryczna dieta może wydłużyć życie? Wskazówki z dużego badania na myszach

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły