Naukowcy chcą przekroczyć kolejną barierę w przekazywaniu informacji. Tym razem chodzi o smak. Możliwe, że niedługo popularne programy kulinarne wejdą na wyższy poziom, dzięki czemu będziemy mogli posmakować potraw gotowanych w studiach telewizyjnych. Japońscy naukowcy zaprezentowali już prototyp podobnego urządzenia. Wystarczy polizać ekran, by odczuć smak prezentowanych na nim potraw.
Projekt nosi nazwę TTTV i jest skrótem od „Taste The TV”, co z języka angielskiego można przetłumaczyć jako „Posmakuj telewizor”. Chodzi o ekran pokryty specjalną folią, na której działa mechanizm rozpylający, składający się z 10 pojemników z różnymi smakami, które w różnych połączeniach mają tworzyć smak określonego dania. Próbka takiego dania ma być następnie „podawana” na higienicznej folii na płaskim ekranie telewizora, aby widz mógł jej spróbować.
Smak prosto z telewizora
Wynalazcą ekranu jest prof. Homei Miyashit z Uniwersytetu Meiji. Zdaniem naukowca koszt jednego urządzenia wynosi około 875 dolarów – donosi Reuters.
Miyashita ma nadzieję, że jego wynalazek ułatwi łączenie się przy wirtualnym stole. Nie tylko na poziomie wizualnym, ale też smakowym. – Celem jest umożliwienie ludziom doświadczenia czegoś takiego jak jedzenie w restauracji na drugim końcu świata, nawet podczas pobytu w domu – tłumaczy prof. Miyashita.
Ściągnij smaki z internetu
Technologia rozpylania może być stosowana nie tylko na ekranach, ale także na żywności, takiej jak chleb lub chipsy, aby nadać im dodatkowe smaki. Miyashita i jego zespół mają nadzieję, że uda im się rozwinąć podobne urządzenia i że pewnego dnia smaki będą mogły być „pobierane” w ten sam sposób, w jaki dziś pobieramy muzykę lub filmy.
Miyashita współpracuje z zespołem około 30 studentów, którzy wyprodukowali różne podobne urządzenia związane ze smakiem, jak chociażby widelec, który wzbogaca smak potraw. Autor wynalazku przyznał, że w ten sposób można będzie prowadzić zdalną naukę dla sommelierów i kucharzy, a nawet bawić się w różne gry i quizy degustacyjne.
Źródło: Reuters, fot. Pixabay