Przejdź do treści

Sekret długowieczności tkwi w jelitach?

Spis treści

Eksperymenty na muszkach owocówkach dowiodły, że stosowanie kombinacji probiotyków i ziół może wpłynąć na wydłużenie długości życia. Podczas testów wzbogacona o nowy preparat dieta wydłużyła czas życia muszek nawet o 60 proc.!

„Jesteś tym, co jesz” – mówi stare porzekadło. Jednak nauka coraz częściej dowodzi, że ważniejsze od samego pokarmu są bakterie żyjące w naszych jelitach. Okazuje się, że mogą mieć one wpływ na szybkość starzenia. Badania opublikowane w „Scientific Reports” wskazują na wpływ, jaki bakterie jelitowe mogą mieć na zdrowie.

W trakcie badań naukowcy z Kanady podawali muszkom owocowym preparat powstały z połączenia probiotyków oraz Triphali. W uproszczeniu można stwierdzić, że probiotyki są to podawane doustnie żywe kultury bakterii mające pozytywny wpływ na nasze zdrowie poprzez swoje działanie w jelitach. Z kolei Triphala to mieszanka trzech owoców: amalaki, bibhitaki i haritaki, stosowana w tradycyjnej medycynie indyjskiej.

Dieta wzbogacona o nowy preparat wydłużyła czas życia muszek nawet o 60 proc.! W grupie karmionej normalnie śmierć owadów następowała po maksymalnie 26 dniach. Muszki, które otrzymywały specyfik, były sprawne nawet do 66 dni. Co więcej, były również zdrowsze, a naturalne procesy starzenia się zostały w nich zahamowane.

 

Na badania zdecydowano się na z powodu rosnącej liczby dowodów na poważny wpływ bakterii jelitowych na zdrowie. – Probiotyki radykalnie zmieniają architekturę mikroflory jelitowej, nie tylko jeśli chodzi o skład, ale także w odniesieniu do metabolizmu pokarmów – mówi Satya Parkash, profesor inżynierii biomedycznej z Uniwersytetu McGill, która nadzorowała badania. – Nasz preparat wpływa jednocześnie na wiele biochemicznych procesów organizmu – dodaje.

Parkash przekonuje, że muszki owocówki są świetnym obiektem badawczym. Zachodzące w nich procesy biochemiczne są w 70 proc. zbieżne z tymi u ssaków. Dlatego naukowcom wydaje się wysoce prawdopodobne, że nowy preparat będzie miał pozytywny wpływ na ludzi.

– Efekty stosowania leku na ludziach zapewne nie będą aż tak korzystne, jak w przypadku muszek. Ale nasze badania jednoznacznie wskazują, że włączenie do diety Triphali i probiotyków może spowodować zmniejszenie podatności na choroby i wydłużenie życia – mówi Parkash.

Naukowcy uważają, że ich odkrycie można wytłumaczyć istnieniem „osi jelita-mózg”, czyli dwukierunkowej ścieżki komunikacji między mikroflorą jelitową a mózgiem. W ciągu ostatnich kilku lat badania wykazały związek między tą komunikacją a zmianami neuropatologicznymi, zespołem jelita drażliwego, neurodegeneracją i innymi chorobami. Jak dotąd nie stworzono jednak specyfiku, który w tak szerokim stopniu wpływałby na mikroflorę jelitową.

– Na początku badań mieliśmy nadzieję, że połączenie Triphali z probiotykami da odrobinę lepsze rezultaty, niż stosowanie każdego z tych specyfików osobno. Ale nie zdawaliśmy sobie sprawy, że nasz preparat będzie tak efektywny – mówi współautorka badania Susan Westfall, profesor uczelni medycznej Icahn School w Nowym Jorku.

Preparat otrzymał już tymczasowy patent na terenie USA. Naukowcy oceniają, że może on pomóc w leczeniu nowotworów, cukrzycy, otyłości, przewlekłych zapaleń, depresji, czy zespołu jelita drażliwego.

Źródło: McGill University, fot. CC BY 2.0/ Flickr/ John Tann

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

Kwasy tłuszczowe omega-3 wydają się spowalniać procesy starzenia

Niskokaloryczna dieta może wydłużyć życie? Wskazówki z dużego badania na myszach

cukier

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może przyspieszać procesy starzenia u kobiet

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły