Przejdź do treści

Rewolucja dla podniebienia. Istnieje szósty smak?

Spis treści

Dotychczas sądzono, że człowiek jest w stanie wyróżnić pięć podstawowych smaków Jednak najnowsze badania sugerują, że jest także szósty smak. Dlatego tak kochamy smak świeżego pieczywa czy pizzy.

Podstawowe smaki to: słodki, słony, gorzki oraz kwaśny. W 2009 roku naukowcy udowodnili istnienie piątego smaku nazwanego umami. Umami określany jest jako smak „mięsny”, „pikantny” czy „bulionowy” związany z glutaminianem sodu. Jednak dr Juyun Lim z Oregon State University twierdzi, że ma dowody na istnienie jeszcze jednego smaku opartego na węglowodanach i definiowanego jako „mączny” lub „skrobiowy”.

Lim przeprowadziła eksperyment, w którym podała 22 badanym roztwory z różną zawartością węglowodanów. Badani mieli za zadanie opisać, jaki smak poczuli. Uczestnicy eksperymentu określali go mianem „skrobiowego”.

– Mieszkańcy Azji powiedzieliby, że czują smak podobny do ryżu, Europejczycy opisaliby go jako chlebowy albo makaronowy. To jak jedzenie mąki – tłumaczyła doktor Lim.

Jednak by nowy smak został uznany, musi spełnić srogie kryteria. Podstawowym jest obecność specyficznych dla siebie receptorów w jamie ustnej (kubków smakowych). Doktor Lim do tej pory nie potwierdziła ich obecności. Smak powinien także zdecydowanie odróżniać się od pozostałych.

To nie pierwsza próba zrewolucjonizowania pojęcia smaków. W ubiegłym roku badacze dowodzili istnienia tzw. smaku tłuszczowego. Wcześniej toczyły się dyskusje o smaku „metalicznym”, „krwistym” czy charakterystycznym dal napojów gazowanych.

 

Źródło: New Scientist, Radio ZET. Fot. Pixabay

 

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

Uprawa roślin

Uprawy roślin bez światła? Badacze opracowali nową metodę produkcji żywności

Ślady po kefirze na chińskich mumiach sprzed ponad trzech tys. lat

Twoja mikrofalówka ma swój własny mikrobiom

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły