Przejdź do treści

Prebiotyki wydają się poprawiać funkcjonowanie mózgu u osób starszych

Spis treści

Proces starzenia się może wpłynąć na funkcjonowanie naszego mózgu, dlatego wiele czasu i wysiłku włożono w prace, które mogłyby pomóc w spowolnieniu pogorszenia funkcji poznawczych. W nowych badaniach przeprowadzonych na bliźniakach brytyjscy naukowcy wykazali, że suplementacja błonnika wystarczy, by poprawić wydajność pamięci i to w ciągu zaledwie 12 tygodni.

To, co jest dobre dla jelit, może być również dobre dla mózgu. Naukowcy z King’s College London wykazali, że codzienne przyjmowanie prebiotyków może poprawić funkcjonowanie mózgu u osób w wieku powyżej 60 lat. Autorzy badań podkreślają, że ten tani dodatek do diety może poprawić wyniki w testach pamięciowych, które są również wykorzystywane do wykrywania wczesnych objawów choroby Alzheimera.

Rezultaty oraz opis badań ukazał się na łamach pisma „Nature Communications” (DOI: 10.1038/s41467-024-46116-y).

Prebiotyki

W miarę starzenia się populacji na całym świecie wzrasta częstość występowania problemów, takich jak pogorszenie funkcji poznawczych czy utrata mięśni. Brytyjscy naukowcy chcieli lepiej poznać, w jaki sposób ukierunkowanie działania na mikroflorę jelitową – zróżnicowaną społeczność mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita, mogłyby wpływać zarówno na zdrowie mięśni, jak i funkcjonowanie mózgu.

Badacze skorzystali z TwinsUK, największego w Wielkiej Brytanii rejestru dorosłych bliźniąt. Na warsztat wzięli dwa tanie, szeroko dostępne na rynku prebiotyki – inulinę i fruktooligosacharydy, znane jako FOS. Prebiotyki to substancje, jak chociażby błonnik, które nie ulegają trawieniu, ale pomagają stymulować mikroorganizmy jelitowe, poprawiając w ten sposób kondycję organizmu gospodarza.

W badaniach wzięło udział 36 par bliźniąt, czyli łącznie 72 osoby, w wieku powyżej 60 lat. Osoby te losowo przydzielono do grupy otrzymującej placebo lub suplement błonnika, przez okres 12 tygodni. Ani zespół badaczy, ani uczestnicy nie wiedzieli, co otrzymali, dopóki badania nie zostały ukończone. Oprócz tego, wszyscy uczestnicy badania wykonywali ćwiczenia oporowe i spożywali odżywkę białkową. To miało na celu poprawę funkcji mięśni.

Korzyści dla mózgu

Po 12 tygodniach analizy pokazały, że suplementacja błonnika doprowadziła do znaczących zmian w składzie mikrobiomu jelitowego uczestników, w szczególności do wzrostu liczby pożytecznych bakterii, takich jak Bifidobacterium. Wcześniejsze badania na myszach wykazały, że Bifidobacterium zmniejszają deficyty poznawcze poprzez regulację połączeń jelitowo-mózgowych.

Chociaż nie było znaczącej różnicy w sile mięśni pomiędzy grupami, grupa otrzymująca suplement błonnika uzyskała lepsze wyniki w testach oceniających funkcjonowanie mózgu, w tym w takich, które oceniają czas reakcji i szybkość przetwarzania. Może to być ważne w codziennym życiu — na przykład reagowanie na ruch uliczny lub zapobieganie zwykłemu potknięciu się prowadzącemu do upadku.

– Jesteśmy podekscytowani widząc te zmiany w ciągu zaledwie 12 tygodni. Stwarza to ogromną obietnicę poprawy zdrowia mózgu i funkcjonowania pamięci w naszej starzejącej się populacji. Odkrycie sekretów na osi jelita-mózg może zaoferować nowe podejście do zdrowego, długiego życia – mówi Mary Ni Lochlainn, pierwsza autorka publikacji.

– Tanie i dostępne bez recepty włókna roślinne mogą przynieść korzyści szerokiemu gronu ludzi. Są one również bezpieczne i akceptowalne. Naszym następnym zadaniem będzie sprawdzenie, czy efekty te utrzymają się przez dłuższe okresy i w większych grupach ludzi – mówi Claire Steves, współautorka badań.

Źródło: King’s College London, fot. Image by freeimageslive.co.uk – gratuit

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

Pokarmy i napoje bogate we flawonoidy mogą zmniejszać ryzyko rozwoju demencji

Mózg kobiety w ciąży ulega głębokiej reorganizacji

Stężenie drobinek plastiku w ludzkich mózgach rośnie

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły