Z badań przeprowadzonych na myszach wynika, że powszechnie używany przez producentów żywności konserwant Tert-butylohydrochinon (TBHQ, oznaczany także jako E319) może sprawić, że szczepionki przeciw grypie będą mniej skuteczne.
E319 pomaga stabilizować tłuszcze i jest stosowany jako środek konserwujący dla szerokiej gamy produktów spożywczych. Można go znaleźć w niektórych olejach kuchennych, mrożonych produktach mięsnych – zwłaszcza filetach rybnych – oraz przetworzonej żywności, takiej jak krakersy czy chipsy. Tert-butylohydrochinon jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Jak przekonują naukowcy z Michigan State University, Tert-butylohydrochinon zmienia odpowiedź układu odpornościowego i może zmniejszać skuteczność szczepionek przeciwko grypie. Wyniki badań uczeni zaprezentowali na spotkaniu 2019 Experimental Biology, które odbyło się w niedzielę w Orlando.
– Jeśli otrzymasz szczepionkę, ale część układu odpornościowego nie nauczy się rozpoznawać i zwalczać komórek zakażonych wirusem, może to spowodować, że szczepionka będzie mniej skuteczna – powiedział Robert Freeborn z Michigan State University, autor badań. – Ustaliliśmy, że wprowadzenie TBHQ do diety wpłynęło na pewne komórki, które są ważne w przeprowadzaniu odpowiedniej odpowiedzi immunologicznej przeciw grypie – dodał.
Freeborn wraz z profesorem Cherylem Rockwellem badali różne szczepy grypy, w tym H1N1 i H3N2, pod kątem odpowiedzi układu odpornościowego. Ich uwaga skupiła się na limfocytach T CD4 i CD8. – Komórki T CD4 są jak reżyserzy filmowi, którzy mówią wszystkim innym, co mają robić. Z kolei komórki T CD8 to aktorzy, którzy robią to, czego chce reżyser – powiedział Freeborn.
Naukowcy w badaniach na myszach chcieli sprawdzić, czy w obecności TBHQ limfocyty te się pojawią i czy będą w stanie rozpoznać i zapamiętać atakującego wirusa. Gryzonie otrzymywały E319 w żywności. Dawki dodawane do karmy były porównywalne do tych, które spożywają ludzie.
– U myszy wystawionych na działanie TBHQ zaobserwowaliśmy zmniejszoną liczbę limfocytów T CD8 w płucach i ogólny spadek liczby limfocytów T CD4 i CD8, które mogłyby zidentyfikować wirusa grypy u myszy – powiedział Freeborn. – Myszy te miały również rozległe stany zapalenie w płucach i zwiększoną produkcję śluzu – dodał.
TBHQ spowolnił również początkową aktywację limfocytów Th, zmniejszając ich zdolność do szybszego zwalczania infekcji. Pozwoliło to wirusowi spokojnie rozwijać się w organizmach myszy, aż komórki odpornościowe w pełni się aktywowały.
Badania wykazały także, że konserwant utrudnia zdolność układu odpornościowego do zapamiętywania reakcji na wirusa grypy, zwłaszcza gdy w tym czasie pojawił się inny szczep wirusa. Spowodowało to dłuższą regenerację i dodatkową utratę wagi u myszy.
– Ważne jest, aby organizm był w stanie rozpoznać wirusa i zdołał zapamiętać, jak skutecznie go zwalczać – wyjaśnił Freeborn. – Taki cel mają szczepienia, by pobudzić tę pamięć i wytworzyć odporność. TBHQ wydaje się osłabiać ten proces – dodał.
Źródło: Michigan State University