Przejdź do treści

Powstał żel, który pomaga rozkładać alkohol. Zwalcza objawy i skutki jego spożycia

Spis treści

Szwajcarscy naukowcy opracowali żel, który rozkłada alkohol już w przewodzie pokarmowym, częściowo zwalniając z tego obowiązku wątrobę. Eksperymenty na myszach wykazały, że żel szybko i skutecznie przekształca alkohol w nieszkodliwy kwas octowy, a nie w toksyczny aldehyd octowy i może obniżyć poziom alkoholu we krwi nawet o 50 procent, ograniczając szkody w organizmie.

Żel jest dziełem naukowców z Politechniki Federalnej w Zurychu. Środek ten szybko i skutecznie przekształca alkohol w nieszkodliwy kwas octowy, zanim ten dostanie się do krwiobiegu, gdzie normalnie rozwinąłby swoje odurzające właściwości i spowodował szkody.

– Żel przesuwa rozkład alkoholu z wątroby do przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie do alkoholu metabolizowanego w wątrobie, jako produkt pośredni nie powstaje szkodliwy aldehyd octowy – wyjaśnia profesor Raffaele Mezzenga z Politechniki Federalnej w Zurychu. Aldehyd octowy jest toksyczny i jest odpowiedzialny za wiele problemów zdrowotnych spowodowanych nadmiernym spożyciem alkoholu.

Opis i wyniki badań nad żelem ukazał się na łamach pisma „Nature Nanotechnology” (DOI: 10.1038/s41565-024-01657-7).

Antyalkoholowy żel

Większość alkoholu przedostaje się do krwiobiegu przez błonę śluzową żołądka i jelit. Regularne picie dużych ilości alkoholu jest szkodliwe dla zdrowia. Częstymi konsekwencjami są choroby wątroby i nowotwory. Według Światowej Organizacji Zdrowia co roku z powodu nadmiernego spożycia alkoholu umiera około 3 miliony ludzi.

Opracowany przez szwajcarskich badaczy żel zwalcza zarówno objawy, jak i skutki spożywania alkoholu, ale pod warunkiem, że w przewodzie pokarmowym nadal znajduje się alkohol. Oznacza to, że nie pomoże w zatruciu alkoholem, gdy ten już przedostanie się do krwiobiegu. Nie pomoże też w ogólnym ograniczeniu spożycia alkoholu.

– Zdrowiej jest w ogóle nie pić alkoholu. Jednak żel może zainteresować szczególnie osoby, które nie chcą całkowicie rezygnować z alkoholu, ale nie chcą też obciążać swojego organizmu i nie poszukują odurzenia alkoholowego – mówi Mezzenga.

Żel przyjmowany doustnie przed lub w trakcie spożywania alkoholu, może zapobiec wzrostowi poziomu alkoholu we krwi i uszkodzeniu organizmu przez aldehyd octowy.

Serwatka, żelazo i złoto

Antyalkoholowy żel powstał na bazie białek serwatkowych. Najpierw naukowcy gotowali je przez kilka godzin, by wytworzyły się z nich długie, cienkie włókienka. Następnie dolali wodę i dodali sól – to spowodowało, że mieszanina przybrała konsystencję żelu. Zaletą żelu jest to, że jest on trawiony bardzo powoli. Ta cecha powoduje zablokowanie przedostawanie się alkoholu z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Ale aby żel mógł rozłożyć alkohol, potrzebował jeszcze kilku katalizatorów.

Role głównych katalizatorów odgrywają w żelu pojedyncze atomy żelaza, które równomiernie zostały rozprowadzone na powierzchni długich włókien białkowych. – Zanurzyliśmy włókienka w żelaznej kąpieli, aby mogły skutecznie reagować z alkoholem i przekształcać go w kwas octowy – mówi Jiaqi Su z uczelni w Zurychu, pierwsza autorka publikacji.

Ale to nie wszystko. Żeby żel mógł reagować z alkoholem w jelitach potrzebne okazały się także niewielkie ilości nadtlenku wodoru, które zostały uzyskane w reakcji między glukozą a nanocząsteczkami złota. Jako katalizator nadtlenku wodoru wybrano złoto, ponieważ ten metal szlachetny nie ulega trawieniu i dlatego dłużej pozostaje w przewodzie pokarmowym.

Żelowa substancja zwierające żelazo, glukozę i złoto prowadzi do kaskady reakcji enzymatycznych, które ostatecznie przekształcają alkohol w kwas octowy.

Eksperymenty na myszach

Przygotowany żel należało jeszcze przetestować. By sprawdzić jego skuteczność, badacze podawali alkohol myszom. Jedna grupa gryzoni dostała alkohol raz, inna otrzymywała „procenty” regularnie przez dziesięć dni.

Trzydzieści minut po pojedynczej dawce alkoholu profilaktyczne zastosowanie żelu obniżyło poziom alkoholu u myszy o 40 proc. Pięć godzin po spożyciu poziom alkoholu we krwi spadł aż o 56 proc., w porównaniu z grupą kontrolną. Badając gryzonie uczeni zauważyli, że zgromadziło się u nich znacznie mniej aldehydu octowego, a wątroba nie była tak obciążona, co znalazło odzwierciedlenie w lepszych wynikach krwi.

U myszy, którym podawano alkohol przez dziesięć dni, badacze byli w stanie wykazać nie tylko niższy poziom alkoholu, ale także trwały efekt terapeutyczny żelu. Gryzonie, którym codziennie podawano żel oprócz alkoholu, wykazały znacznie mniejszą utratę wagi, mniejsze uszkodzenie wątroby, a co za tym idzie, lepszy metabolizm tłuszczów w wątrobie, a także lepsze parametry krwi. Inne narządy myszy, takie jak śledziona czy jelita, a także ich tkanki również wykazywały znacznie mniejsze uszkodzenia spowodowane przez alkohol.

Naukowcy złożyli już wniosek patentowy na żel. Jednak zanim zostanie on dopuszczony do stosowania u ludzi, potrzeba jeszcze badań klinicznych. Autorzy publikacji są pewni, że ten etap również zakończy się sukcesem, ponieważ wykazali już, że włókienka białek serwatkowych tworzące żel są jadalne.

Źródło: ETH Zurich, fot. PxHere/ CC0

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

Umiarkowane spożywanie alkoholu jednak nie przedłuża życia i nie jest korzystne dla zdrowia

NFZ: nawet 90 proc. nowotworów zależy od czynników, na które mamy wpływ

Ciąg alkoholowy – jak go przerwać?

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły