Dodano: 04 kwietnia 2023r.

Stanole roślinne – dlaczego są ważne w codziennej diecie?

Podwyższony cholesterol we krwi (głównie frakcja LDL) może zwiększyć ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej. Bardzo często złe wyniki są skutkiem nieprawidłowej diety, braku ruchu, palenia papierosów, picia alkoholu, czynników genetycznych, nadwagi czy stresu. Na szczęście są stanole roślinne! Poznaj ich działanie i przeczytaj, w jakich produktach się znajdują, a także w jakich dawkach je przyjmować, aby w połączeniu ze zdrowym stylem życia skutecznie obniżyć tzw. zły cholesterol.

Zdrowy posiłek bogaty w stanole roślinne

 

Wysoki cholesterol – jak go obniżyć?

W Polsce choroby układu krążenia stanowią obok chorób nowotworowych największe zagrożenie dla zdrowia i życia. Bardzo często są też główną przyczyną zgonów. Według danych podwyższone wartości cholesterolu całkowitego i frakcji LDL to przypadłość, która dotyka ponad 60 proc. osób¹ (to tzw. hipercholesterolemia). Jest ona skutkiem m.in. nieprawidłowej diety, która obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol pokarmowy i tłuszcze trans. Aby nie doprowadzić do rozwinięcia się miażdżycy i jej klinicznych powikłań oraz nadciśnienia tętniczego, niezwykle istotne jest to, aby zredukować zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi, zadbać o prawidłową wagę, odstawić szkodliwe używki (alkohol i papierosy), a także postawić na zdrową, zbilansowaną dietę – bogatą m.in. w błonnik i stanole roślinne.

Stanole roślinne – co to jest?

Stanole roślinne są jedną z form fitosteroli. Można je naturalnie znaleźć m.in. w soi, olejach roślinnych, otrębach ryżowych, orzechach, niektórych warzywach i owocach. Stanole swoją budową przypominają cząsteczki cholesterolu. Ich działanie polega na zmniejszaniu wchłaniania tego składnika do krwiobiegu. Tym samym stanole roślinne redukują zawartość cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone badaniami². Warto wiedzieć, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa potwierdził, iż spożycie od 1,5 do 2,4 g stanoli roślinnych dziennie potrafi przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL o około 7-10 proc w ciągu 2-3 tygodni³.

Żywność funkcjonalna ze stanolami roślinnymi – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Nawet jeżeli Twoja codzienna dieta składa się z naturalnych produktów, ilość fitosteroli może być niewystarczająca, aby mogły one obniżyć podwyższoną wartość cholesterolu LDL we krwi. Właśnie dlatego producenci żywności funkcjonalnej dodają stanole np. do margaryn i jogurtów.

Estry stanoli roślinnych znajdziesz m.in. w produktach marki Benecol. Dzięki nim możesz w prosty sposób zadbać o swoje zdrowie, obniżyć poziom cholesterolu i wspomóc pracę serca. W ofercie znajdują się np. margaryny do smarowania oraz napoje jogurtowe (truskawkowy i oryginal). W przypadku tych drugich wygodne opakowania sprawiają, że napoje mieszczą się do torebki albo lunchboxa. Wystarczy jedna butelka wypijana codziennie (przed albo w trakcie posiłku), by obniżyć cholesterol. W połączeniu ze zbilansowaną dietą, aktywnością fizyczną i zdrowym trybem życia możesz więc w prosty i przede wszystkim skuteczny sposób zadbać o swoje wyniki!

Referencje:

¹ Kozłowska-Wojciechowska M., Cybulska B., Narkiewicz K. et al. Stanole roślinne — niedoceniany element diety w profilaktyce i terapii chorób układu krążenia na tle miażdżycy. Online: https://core.ac.uk/download/pdf/268452868.pdf. Dostęp: 09.02.2023.

² Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E. et al. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych. Online: https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/01_Kopec.pdf. Dostęp: 09.02.2023.

³ European Food Safety Authority. „Blood cholesterol reduction health claims on phytosterols can now be judged against EFSA new scientific advice. Online: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can. Dostęp: 09.02.2023.

 

Źródło: artykuł partnera