Dodano: 16 stycznia 2017r.

Spożywanie ostrych pokarmów wydłuża życie

Jeśli lubicie ostre potrawy, możecie żyć dłużej – tak wynika z badań przeprowadzonych przez ekspertów z Larner College of Medicine na Uniwersytecie w Vermont. Zespół naukowców wykazał, że konsumpcja pikantnych potraw zmniejsza ryzyko zgonu.

Czerwone i zielone ostre papryczki


Od wieków uważano, że ostre przyprawy mają korzystny wpływ na zdrowie. Odpowiada za to kapsaicyna – związek, który daje uczucie ostrości. Kapsaicyna działa jak środek przeciwzapalny i jak przeciwutleniacz. Wykazuje nawet właściwości antynowotworowe.

Obecnie nawet w Polsce mamy do wyboru przeróżne rodzaje ostrych papryczek, które różnią się w smaku oraz w poziomie ostrości. Według badań, spożywanie potraw zawierających takie właśnie papryczki, zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca oraz udarów o 13 procent.

Podobne badania zostały przeprowadzone w 2015 roku. Badacze z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych, poświęcili siedem lat na analizę diety niemal pół miliona ludzi. Jednak według naukowców z Uniwersytetu w Vermont, wnioski z tamtego badania są niedokładne, bo były przeprowadzone jedynie na mieszkańcach Azji, nie uwzględniając wpływu ostrych przypraw na organizmy Europejczyków czy mieszkańców Ameryki.

Badania przeprowadzone przez chińskich naukowców wykazały, że spożywanie ostrych potraw raz lub dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym aż o 10 proc. ryzykiem zgonu. W przypadku osób, które raczą się taką dietą niemal codziennie, wskaźnik ten wzrasta do 14 proc.

Badacze z uczelni w Vermont potwierdzili wyniki swoich chińskich kolegów. Przeanalizowali oni dane ponad 16 tysięcy Amerykanów w długim przedziale czasowym. Ich wyniki niemalże pokrywają się z pracą z 2015 roku. Śmiertelność wśród badanych, którzy regularnie spożywali ostre potrawy wyniosła ponad 21 proc. W przypadku osób, które unikały ostrych posiłków, wskaźnik ten wyniósł ponad 33 proc.

Badania zostały opublikowane w piśmie PLoS ONE.

 

Źródło: PLoS ONE