Dodano: 26 września 2022r.

Co neutralizuje szczawiany i zapobiega ich działaniu?

Jak pomóc sobie lub komuś bliskiemu, kto zmaga się z nadmiarem szczawianów wapnia w organizmie?

Co neutralizuje szczawiany i zapobiega ich działaniu?

Czym są szczawiany?

Kwas szczawiowy jest związkiem organicznym, który dostaje się do organizmu za pośrednictwem niektórych pokarmów, lecz może być również wytwarzany przez sam organizm w wyniku przebiegu procesów metabolicznych. O ile szczawiany sodu i potasu mają charakter soli rozpuszczalnych, szczawiany wapnia należą do nierozpuszczalnych. Wydalamy je wraz z moczem, dlatego ich niewielka obecność w moczu nie jest niczym niepokojącym. Niestety w przypadku nadmiernych ilości szczawianów wapnia, przekraczających dopuszczalną normę, może pojawić się ryzyko powstania kamicy nerkowej. Szacuje się, że 80-90 proc. złogów nerkowych składa się w 1/3 ze związków wapniowych, właśnie szczawianów lub fosforanów.

Co neutralizuje szczawiany?

Jakie produkty w diecie neutralizują szczawiany?

W przypadku wykrycia nadmiernej ilości szczawianów wapnia w organizmie warto zacząć od zmiany swojej diety. Sposób żywienia odgrywa tu bowiem kluczową rolę. Jak możemy wyczytać w artykule: https://www.dbajonerki.pl/przepisy-dietetyczne/kamica-szczawianowo-wapniowa/dozwolone-i-przeciwwskazane-produkty-w-kamicy-szczawianowo-wapniowej, w przypadku osób z nadmierną masą ciała, konieczna też będzie jej obniżenie. 

Wśród produktów godnych uwagi przy dążeniu do neutralizacji szczawianów wapnia w organizmie znajdują się:

  • owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka), czereśnie, wiśnie, jabłka, maliny, truskawki, brzoskwinie, arbuz, ananas, kiwi, poziomki, porzeczki, gruszki, morele,
  • warzywa: buraki, szparagi, por, kalafior, ogórki, cykoria, kalarepa, rzodkiew, cebula, brukselka, kukurydza, dynia, kabaczek,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • herbaty i soki owocowe,
  • kawa zbożowa,
  • tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, sojowy, lniany.

Ogromnie ważnym składnikiem diety podczas nadmiaru szczawianów wapnia w organizmie jest zwykła woda. Pij ją w jak największych ilościach w ciągu dnia, rozkładając sobie kolejne porcje w czasie. Ułatwi Ci to oczyszczanie organizmu, a także pobudzi pracę nerek.

Jakich składników w diecie należy unikać?

Jeżeli musisz pozbyć się nadmiaru szczawianów wapnia, konieczne będzie stosowanie diety o mocno ograniczonej ilości soli, ostrych przypraw, najlepiej bez alkoholu, kawy i mocnej, czarnej herbaty.

Całkowicie wyeliminuj ze swojego jadłospisu:

  • szpinak,
  • botwinkę,
  • szczaw,
  • rabarbar,
  • natkę pietruszki,
  • kiszone ogórki, kiszoną kapustę,
  • buraki,
  • suszoną figę,
  • koncentraty do sosów i zup,
  • konserwy rybne,
  • smalec, twarde margaryny, słoninę.

Ogranicz także w miarę możliwości spożywanie poniższych:

  • pieczywo pszenne, biały ryż, jasny makaron,
  • ziemniaki, buraki, marchewkę, pomidora, kapusty, sałaty, rośliny strączkowe,
  • śliwki, agrest,
  • nabiał,
  • jaja,
  • ryby,
  • mięso wołowe, wieprzowe, drób,
  • cukier,
  • ostre przyprawy.

Warto zaznaczyć, że poza właściwym systemem odżywiania, należy zadbać każdego dnia o dawkę ruchu. Aktywność fizyczna pomoże Ci spalać węglowodany, które biorą udział w powstawaniu kamicy szczawianowo - wapniowej, a także utrzymywać prawidłową masę ciała.

Bibliografia

1. M. Kalemba Dróżdż Czy szczaw powoduje kamicę szczawianową? https://www.monz.pl/pdf-116573-47683?filename=Czy%20szczaw%20powoduje.pdf

2. Anna Kamińska i Iwona Bieroza http://www.nowapediatria.pl/wp-content/uploads/2014/10/np_2011_042-048.pdf

 

Źródło: artykuł partnera