Aspartam to intensywna substancja słodząca. Dzięki temu, że jest prawie 200 razy słodszy od sacharozy (tradycyjnego cukru spożywczego) może być stosowany w małych dawkach do słodzenia produktów i nie dostarcza kalorii. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej dodatek aspartamu do produktu spożywczego oznacza się numerem E 951. Pomimo iż, jest on jedną z najbardziej intensywnie badanych substancji chemicznych dostępnych na rynku spożywczym, to nadal niektórzy mają wątpliwości co do bezpieczeństwa stosowania go. Najwyższa pora poznać odpowiedzi na nurtujące nas pytania!
Aspartam został wynaleziony już pod koniec XX wieku (1965), kiedy to chemik, James Schlatter, pracujący na zlecanie firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company, poszukiwał leku na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Aspartam odkrył całkiem przypadkiem, kiedy to wbrew zasadom bezpieczeństwa i higieny pracy polizał swój palec, na którym była odrobina aspartamu. Tak właśnie powstał ten związek. Nie całe 20 lat później, po szeregu badań, a także przeprowadzeniu odpowiedniego procesu legislacyjnego, rozpoczęto jego produkcję na masową skalę.
Obecnie na świecie produkcją aspartamu zajmuje się kilka koncernów spożywczych, pośród których można wymienić: Monsanto, Ajinomoto (Japonia), Merisant (Francja) oraz Holland Sweetener Company (Holandia).
Aspartam znajdziemy przed wszystkim w słodkich produktach przeznaczonych do spożywania na zimno, np. słodkich napojach bezalkoholowych lub gumach do żucia. A wszystko to dlatego, że aspartam w podwyższonych temperaturach rozkłada się na wolne aminokwasy i nie nadaje się do podgrzewania. Czasami jego stabilność podnosi się także po przez mieszanie z tłuszczami i maltodekstryną.
W związku z powyższym, aspartam dodaje się przed wszystkim do:
Dodatkowo, aspartam może być wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do słodzenia tabletek i syropów, a także w produkcji żywności niskoenergetycznej/dietetycznej.
Aspartam, jako dodatek do żywności został uznany za bezpieczny przez wiele, bo ponad 100 organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności i jej wpływem na zdrowie. Wśród nich należy wymienić takie jak: UK Food Standards Agency, Health Canada i Food Standards Australia New Zealand. A z kolei w Narodowym Instytucie Raka (National Cancer Institute) uznano, że nie ma wystarczających dowodów na związek aspartamu z jakimkolwiek typem nowotworu.
Również zdaniem Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności, aspartam spożywany w bezpiecznych dawkach (tzn. maksymalnie 40mg/kg masy ciała na dzień, jest bezpieczny i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
To na co należy zwrócić uwagę to kwestia osób z fenyloketonurią, czyli chorobą, w której organizm człowieka nie jest zdolny do przemiany aminokwasu – fenyloalaniny. Źródłem właśnie tego związku jest aspartam, z tego względu osoby chore na fenyloketonurię nie mogę spożywać produktów będących źródłem aspartamu.
Więcej informacji znajdziesz na Aspartam – czym tak naprawdę jest i czy należy się go obawiać
Wraz z rozpoczęciem stosowania aspartamu, wybrane osoby zaczęły zgłaszać efekty uboczne jego stosowania (np. bóle i zawroty głowy, wahania nastroju). Ten aspekt został zbadany przez FDA, czy Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków. Urząd ten jednak stwierdził, że odczuwane objawy były zazwyczaj łagodne i nie miały potwierdzonego związku z konsumpcją aspartamu. Wskazano jednak, że wybrane osoby mogą wykazywać szczególną wrażliwość na ten związek.
Warto zatem zastanowić się nad włączeniem tego produktu do swojej diety, w ramach aktywnego i zdrowego stylu życia. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że produkty ze słodzikami, w tym z aspartamem, nie mogą stanowić podstawy codziennego jadłospisu i nie zastępują zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. Mogą natomiast być jej ciekawym urozmaiceniem, z którego korzystamy zgodnie z zasadą umiarkowania.
Źródło: Artykuł partnera