Przejdź do treści

Owoc kaki – na czym polega jego fenomen? Wyjaśniamy prozdrowotne działanie persymony

Spis treści

W jaki sposób owoc kaki wpłynie na nasze zdrowie? Jakie składniki odżywcze zawiera? Czy może być on spożywany przez diabetyków? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w artykule. Dowiedzcie się, dlaczego owoc kaki określany jest jako „superfoods”.

Czym jest kaki?

Kaki to słodki, pomarańczowy owoc pochodzący z obszarów Azji oraz Ameryki. W sklepach występuje również pod innymi nazwami: persymona, hurma, diospyros, szaron.

Persymonę należy spożywać wyłącznie w momencie, gdy jest dojrzała – czyli charakteryzuje się miękką skórką o pomarańczowo-czerwonej barwie. Jeżeli skusimy się na niedojrzały owoc, wówczas możemy borykać się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Grozi nam również drętwienie języka oraz opuchlizna w obrębie jamy ustnej.

Owoc kaki przed zjedzeniem należy umyć oraz obrać ze skórki.

Owoc kaki – superfoods

Owoc kaki należy do grona produktów spożywczych nazywanych superfoods. Co oznacza ta nazwa?

Superfoods to naturalna, nieprzetworzona żywność, która w pozytywny sposób oddziałuje na nasz organizm. Charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych, wśród których można wymienić: witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz błonnik pokarmowy.

Super żywność wpływa na układ immunologiczny i usprawnia krążenie krwi. Kaki wykazuje również działanie antyoksydacyjne, czyli chroni przed tzw. wolnymi rodnikami i usuwa z naszego organizmu toksyny. Natomiast błonnik ma za zadanie pobudzać do pracy układ pokarmowy, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii, reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Na liście produktów superfoods, prócz kaki i innych egzotycznych składników, możemy znaleźć: sałatę, kapustę, jarmuż, rzepę, szpinak, truskawki, jagody.

Jaka jest zawartość składników odżywczych w persymonie?

Zanim opiszemy prozdrowotne działanie owoców kaki, warto, abyśmy przyjrzeli się dokładnej zawartości składników odżywczych.

składniki odżywcze w persymonie

W 100 gramach persymony znajdziemy:

  • białko – 0,6 g,
  • cukier – 15 g,
  • błonnik – 3 g,
  • beta-karoten,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • potas,
  • mangan,
  • fosfor,
  • miedź,
  • cynk,
  • żelazo.

Warto również wspomnieć o tym, że kaki jest dość kalorycznym owocem. W jego 100 gramach znajduje się około 70 kalorii. Przyjmuje się więc, że średniej wielkości persymona zawiera około 182 kalorie.

Owoc kaki – jak wpływa na zdrowie?

Na szczególne wyróżnienie zasługuje antyoksydacyjne działanie persymony. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób. Badania wskazują również na to, że uśmierca komórki rakowe oraz hamuje ich namnażanie.

Owoc kaki wpływa na prawidłową pracę mózgu i poprawia pamięć. Wspomaga także proces odchudzania, ponieważ błonnik pokarmowy reguluje przemianę materii i zapewnia nam uczucie sytości.

Obecność witaminy C oddziałuje na układ odpornościowy oraz sprzyja lepszej przyswajalności żelaza. Natomiast witaminy A i K zapewniają zdrowy wygląd oraz elastyczność skóry. Mogą również wpływać na redukcję zmarszczek i objawów starzenia.

Spożywanie kaki determinuje również prawidłowe funkcjonowanie wzroku i polepsza pole widzenia o zmroku.

Czy owoc kaki może być spożywany przez diabetyków?

W 100 gramach persymony znajduje się około 15 gramów cukru, co oznacza, że w owocu średniej wielkości zawarte jest około 40 gramów fruktozy i glukozy.

Wartość indeksu glikemicznego kaki jest średnia i wynosi 50. Może również ulegać zmianom w zależności od dojrzałości owocu.

Na podstawie zawartości cukru, a także indeksu glikemicznego, możemy dojść do wniosku, że persymona powinna być rozsądnie spożywana przez cukrzyków oraz osoby borykające się z insulinoopornością.

Objawy alergii na persymonę

Mimo że owoc kaki pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i układ odpornościowy, to nie powinien być konsumowany przez każdego. Jeżeli zauważymy objawy wymienione poniżej, to oznacza, że możemy być uczuleni na persymonę.

Do objawów alergii na owoc kaki należą:

  • alergiczny katar,
  • pokrzywka i wysypka skórna,
  • świąd skóry,
  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • wymioty,
  • obrzęk twarzy,
  • zapalenie spojówek.

 

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

Owoce i warzywa

Badania na bliźniakach wykazały związek między niskim spożyciem owoców i warzyw a depresją

cukier

Ograniczenie spożycia cukru w dzieciństwie zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób

Niskokaloryczna dieta może wydłużyć życie? Wskazówki z dużego badania na myszach

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły