Dodano: 28 grudzień 2021r.

Telewizja, która pozwala na odczuwanie smaku. Wystarczy polizać ekran

Naukowcy chcą przekroczyć kolejną barierę w przekazywaniu informacji. Tym razem chodzi o smak. Możliwe, że niedługo popularne programy kulinarne wejdą na wyższy poziom, dzięki czemu będziemy mogli posmakować potraw gotowanych w studiach telewizyjnych. Japońscy naukowcy zaprezentowali już prototyp podobnego urządzenia. Wystarczy polizać ekran, by odczuć smak prezentowanych na nim potraw.

Telewizja, która pozwala na odczuwanie smaku. Wystarczy polizać ekran

 

Projekt nosi nazwę TTTV i jest skrótem od „Taste The TV”, co z języka angielskiego można przetłumaczyć jako „Posmakuj telewizor”. Chodzi o ekran pokryty specjalną folią, na której działa mechanizm rozpylający, składający się z 10 pojemników z różnymi smakami, które w różnych połączeniach mają tworzyć smak określonego dania. Próbka takiego dania ma być następnie „podawana” na higienicznej folii na płaskim ekranie telewizora, aby widz mógł jej spróbować.

Smak prosto z telewizora

Wynalazcą ekranu jest prof. Homei Miyashit z Uniwersytetu Meiji. Zdaniem naukowca koszt jednego urządzenia wynosi około 875 dolarów – donosi Reuters.

Miyashita ma nadzieję, że jego wynalazek ułatwi łączenie się przy wirtualnym stole. Nie tylko na poziomie wizualnym, ale też smakowym. - Celem jest umożliwienie ludziom doświadczenia czegoś takiego jak jedzenie w restauracji na drugim końcu świata, nawet podczas pobytu w domu – tłumaczy prof. Miyashita.

Ściągnij smaki z internetu

Technologia rozpylania może być stosowana nie tylko na ekranach, ale także na żywności, takiej jak chleb lub chipsy, aby nadać im dodatkowe smaki. Miyashita i jego zespół mają nadzieję, że uda im się rozwinąć podobne urządzenia i że pewnego dnia smaki będą mogły być „pobierane” w ten sam sposób, w jaki dziś pobieramy muzykę lub filmy.

Miyashita współpracuje z zespołem około 30 studentów, którzy wyprodukowali różne podobne urządzenia związane ze smakiem, jak chociażby widelec, który wzbogaca smak potraw. Autor wynalazku przyznał, że w ten sposób można będzie prowadzić zdalną naukę dla sommelierów i kucharzy, a nawet bawić się w różne gry i quizy degustacyjne.

 

Źródło: Reuters, fot. Pixabay