Dodano: 21 styczeń 2019r.

Czerwone wina słodkie – tak czy nie?

Czerwone wina słodkie to takie, które zawierają w sobie powyżej 60 gram cukru na litr.

 

Dotychczas wina te nie były zbyt często wybierane, a działo się to za sprawą tańszych odpowiedników, w których słodycz wydobywana była za pomocą sztucznych słodzików. Przyczyniało się to do ich mocno sztucznego smaku. Dopiero od niedawna rodzaj ten zostaje dużo bardziej doceniany przez konsumentów. Producenci przykładają większą wagę do produkcji czerwonych win słodkich, i zamiast słodzić je sztucznymi składnikami, wydobywają oni ich naturalną słodycz naturalnymi sposobami. Aby powstało idealne, czerwone wino słodkie, uzyskuje się je wyłącznie z naturalnego cukru, pochodzącego ze słodkości owoców. Cały proces jest dość skomplikowany, przez co i cena produktu jest nieco wyższa.

Czerwone wina słodkie mogą pochodzić z najróżniejszych stron świata. I tak rozróżniamy czerwone wina słodkie z Australii, Austrii, Chile, Francji, Grecji, Hiszpanii, Niemiec, Nowej Zelandii, Polski, Portugalii, Południowej Afryki, Włoch czy Bułgarii. W zależności od kraju z jakiego pochodzą mogą się one różnić smakiem, aromatem, słodkością. Mają na to wpływ warunki atmosferyczne występujące w danym państwie, to jak bardzo są one słoneczne, deszczowe… To wszystko wpływa na smak owoców, co za tym idzie również wina. Warto przetestować smak trunków różnego pochodzenia i przekonać się na własnym „smaku” co bardziej nam smakuje, a co mniej. Często tylu rodzajów win nie jesteśmy w stanie kupić w zwykłym monopolowym czy supermarkecie, a trzeba po nie sięgnąć do specjalnego sklepu winiarskiego. Istnieje wiele sklepów Internetowych, które posiadają tak nietypowe trunki skategoryzowane wedle różnych pojęć. I tu warto zajrzeć na przykład do sklepu internetowego z winami Zielone Butelki i wybrać coś oryginalnego. Dobre nietypowe wino to fajny sposób na spędzenie wieczoru ze znajomymi i zaskoczenie ich czymś całkowicie innym, ale też samotny wieczór przy książce czy filmie.

Czasami każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego. Być może zamiast tabliczki czekolady lub garści cukierków warto sięgnąć po kieliszek lub też dwa, dobrego, czerwonego wina. Idealnie komponują się one po posiłku jako słodkość sama w sobie. Również cześć konsumentów spożywa je solo jako aperitif przed przyjęciem. Wina słodkie najczęściej łączymy z deserami. Co ciekawe, wina słodkie dobrze radzą sobie również w wersji nieco bardziej wytrawnej – podawane z pasztetami, wątróbkami, rybami i serami. 

 

Źródło: Artykuł partnera