Dodano: 31 maja 2019r.

Czerwone mięso może obniżać ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego

Jak wynika z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z Curtin University i Australian National University, spożywanie małych ilości nieprzetworzonego czerwonego mięsa w ramach diety śródziemnomorskiej może zmniejszać ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego.

Czerwone mięso

 

Częste spożywanie czerwonego mięsa prowadzi do wielu problemów zdrowotnych. Dietetycy i lekarze powtarzają to od lat. Ale jak wykazali australijscy naukowcy, czerwone mięso w połączeniu z dietą śródziemnomorską wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego. 

Stwardnienie rozsiane (sclerosis multiplet – SM) jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy atakuje komórki własnego układu nerwowego. Skutkuje to nieprawidłowym przekazywaniem impulsów nerwowych. Dzieje się tak dlatego, bo układ immunologiczny niszczy otoczkę mielinową wypustek neuronów. Jak wskazuje drugi człon w nazwie choroby – rozsiane – proces chorobowy jest rozrzucony w różnych miejscach układu nerwowego – w mózgu czy rdzeniu kręgowym.

 

SM nie jest chorobą dziedziczną, ale mogą istnieć pewne predyspozycje genetyczne do zachorowania na chorobę. Przeważnie diagnoza o SM pojawia się między 20. a 40. rokiem życia. Choroba może przejawiać się na różne sposoby m.in. poprzez zaburzenia ruchu, czucia, widzenia, zaburzenia poznawcze czy zaburzenia nastroju. Prowadzi do niepełnosprawności, choć przy wczesnym wykryciu i dobrym leczeniu może mieć łagodny przebieg.

Naukowcy z Curtin University i Australian National University zbadali, czy istnieje związek między stosowaniem diety śródziemnomorskiej, która obejmuje nieprzetworzone czerwone mięso, jak wieprzowina czy wołowina, a zmniejszonym ryzykiem demielinizacji (rozpad osłonek mielinowych w układzie nerwowym), co jest prekursorem SM. Wyniki badań opublikowano w „The Journal of Nutrition”.

Główna autorka publikacji - dr Lucinda Black z Curtin University – podkreśliła, że ​​liczba osób, u których zdiagnozowano SM, rośnie na całym świecie. To sugeruje, że mogą w tym odgrywać dużą rolę czynniki środowiskowe, takie jak rzadka ekspozycja na słońce i niski poziom witaminy D czy zła dieta.

- Wcześniejsze badania sugerują, że dieta śródziemnomorska może pomóc w zmniejszeniu ryzyka niektórych problemów zdrowotnych, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów, choroby Alzheimera i demencji, a także poprawić ogólną oczekiwaną długość życia. Istnieją jednak niejednoznaczne dowody sugerujące, że dieta śródziemnomorska również wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju SM - powiedziała dr Black.

W badaniach przeanalizowano dane 840 Australijczyków, którzy wzięli udział w Ausimmune Study. Wyniki wykazały, że spożywanie jednej porcji dziennie (65 g) nieprzetworzonego czerwonego mięsa w ramach diety śródziemnomorskiej może być korzystne dla osób mających predyspozycje genetyczne do rozwoju SM.

Niestety uczeni nie ustalili, dlaczego wystąpiła taka korelacja. - Nie jest jasne, dlaczego spożywanie czerwonego mięsa w połączeniu ze zdrową dietą może obniżyć ryzyko SM, ale czerwone mięso zawiera ważne makro i mikroelementy, w tym białko, żelazo, cynk, selen, potas, witaminę D i szereg witamin z grupy B. Wiele z nich jest ważnych dla prawidłowego funkcjonowania neurologicznego – wyjaśniła Black.

Współautorka publikacji, profesor Robyn Lucas z Australian National University w Canberrze przyznała, że dużą rolę ma edukacji ludzi, którzy są najbardziej narażeni na zachorowanie na SM. Chodzi przede wszystkim o stosowanie diety oraz inne wspomniane wcześniej czynniki środowiskowe.

- Niewiele wiemy o tym, jak można zmniejszyć ryzyko rozwoju SM, ale wcześniejsze badania wykazały, że niepalenie tytoniu i zapewnienie dostatecznej ekspozycji na słońce w celu utrzymania odpowiedniego poziomu witaminy D może się do tego przyczynić - powiedziała profesor Lucas. – Nowe badania dostarczają cennych informacji na temat innego sposobu, w jaki osoby z wysokim ryzykiem wystąpienia SM mogą je zmniejszyć, w tym stosowania zdrowej diety śródziemnomorskiej, która obejmuje umiarkowane ilości nieprzetworzonego czerwonego mięsa – zaznaczyła Lucas.

 

Źródło: Curtin University, fot. Public Domain Pictures