Migdały, które nie są orzechami jak niektórzy mylnie myślą, ale nasionami owoców migdałowca, są skarbnicą wartości odżywczych oraz pyszną przekąską i dodatkiem do dań słodkich i nie tylko. Migdały można wykorzystać w kuchni przy przyrządzaniu dań obiadowych. Zobacz przepis na końcu artykułu na przepyszne pesto z migdałów. Doskonałe do makaronu, ale możesz je również dodawać do sałatek, sosów czy mięs.
Kilka faktów o migdałach
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Uprawiane są głównie w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Iranie, Włoszech i Maroko. Istnieją 2 odmiany migdałów: słodkie i gorzkie. Te pierwsze używane są głównie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i lecznictwie. Migdały gorzkie zawierają substancję zwaną amigdaliną, która w dużych ilościach jest trująca. Dlatego też migdały te uprawiane są na mniejszą skalę. Wykorzystuje się je do produkcji oleju migdałowego, a także mydła i esencji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
Migdały mogą być jedzone bezpośrednio i prażone jako przekąska lub jako dodatek do słodkich i wytrawnych dań. Można je również kupić w formie płatków, mąki, oleju, masła i mleka. Migdały są nasionami, a nie jak wiele osób myśli orzechami. Drzewa migdałowca mogą być jednymi z najwcześniej uprawianych przez człowieka. W Jordanii archeolodzy znaleźli dowody na uprawianie drzew migdałowca już pięć tysięcy lat temu.
Wartości odżywcze migdałów
Migdały są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy, minerały, białko i błonnik tym samym maja działanie prozdrowotne.
Mają dużą zawartość tłuszczu ale jest to tłuszcz nienasycony. Ten rodzaj tłuszczu nie podnosi zagrożenia wytworzenia się „złego” cholesterolu we krwi. Co więcej uważa się, że ich regularne spożycie może obniżyć ogólny poziom cholesterolu. Migdały mogą podnieść poziom witaminy E w organizmie, znanego antyoksydantu, substancji która zatrzymuje procesy utleniania tym samym udrażnia żyły i przeciwdziała chorobom serca oraz spowalnia starzenie się komórek. Uważa się, że migdały przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości poprzez zawarte w swoim składzie: wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk. Ponadto migdały zawierają: witaminy z grupy B, błonnik i fosfor.
Podsumowując, migdały zawierają dużo zdrowych tłuszczy, błonnik, białko, magnez i witaminę E. Są świetnym składnikiem różnych dań, nie tylko słodkich oraz smaczną, zdrową przekąską. Są doceniane nie tylko na Zachodzie, gdzie ich skład i właściwości poparte są badaniami naukowymi, ale już od bardzo dawna używane ze względu na ich prozdrowotne właściwości w medycynie i tradycjach wschodnich.
Migdały kojarzą nam się ze słodyczami i wypiekami, ale również mogą być używane do przygotowania dań wytrawnych. Wypróbuj poniższy przepis na migdałowe pesto.
Pesto migdałowe
Składniki:
1/3 filiżanki prażonych migdałów
1/3 filiżanki świeżej bazylii
1/3 filiżanka świeżej kolendry
1/2 filiżanki sera ricotta
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Do blendera włóż migdały, kolendrę, i bazylię. Zmiksuj. Dodaj oliwę, ricottę, sól i pieprz i zmiksuj ponownie aż do uzyskania wymaganej konsystencji. Niektórzy wolą kiedy pesto jest gładkie, inni z chrupiącymi kawałkami migdałów. Można również do pozostałych składników w blenderze dorzucić ząbek czosnku. Tak przygotowane pesto możesz używać jako dodatek do kanapek lub wymieszane z makaronem jako danie obiadowe.
Źródło: Artykuł sponsorowany