Przejdź do treści

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą hamować agresję

Spis treści

To, co jemy, może znacząco wpływać na nasze zachowania, a zła dieta jest czynnikiem ryzyka rozwoju problemów behawioralnych. W niedawnych badaniach naukowcy ustalili, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać agresywne i impulsywne zachowania.

Dieta bogata w składniki odżywcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, może zapewnić odpowiednie funkcjonowanie naszego mózgu i nerwów. Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają dużą rolę w jego funkcjonowaniu. Wspierają zdrowie mózgu i obniżają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Kwasy omega-3 można znaleźć w żywności, przede wszystkim w rybach i owocach morza, oleju rzepakowym i lnianym czy orzechach włoskich. Są też dostępne w suplementach diety.

Nowa metaanaliza przeprowadzona przez neurokryminologa Adriana Raine'a z University of Pennsylvania, która ukazała się w czasopiśmie „Aggression and Violent Behavior” (DOI: 10.1016/j.avb.2024.101956), pokazała, że kwasy omega-3 mogą zmniejszyć agresywne zachowania, a ich niedobór prowadzi do problemów behawioralnych.

Kwasy omega-3 na agresję

Te odkrycia nie wzięły się znikąd. We wcześniejszych badaniach kwasy omega-3 były brane pod uwagę jako czynnik mogący zapobiegać schizofrenii. Agresja i zachowania antyspołeczne są częściowo spowodowane niedoborem składników odżywczych. To, co jemy, może wpływać na chemię naszego mózgu, a co za tym idzie, także na nasze zachowania.

Lia Brodrick i Adrian Raine z University of Pennsylvania dokładnie przeanalizowali 29 wcześniejszych badań dotyczących wpływu suplementacji kwasami omega-3 na agresję. W badaniach tych łącznie wzięło udział 3918 osób. Objęły one różne grupy demograficzne, od dzieci w wieku 16 lat i młodszych po osoby starsze w wieku od 50 do 60 lat.

Okazało się, że autorzy wszystkich analizowanych prac stwierdzili krótkotrwały, ale zauważalny efekt, przekładający się na redukcję agresji. Efekt ten zależał od wieku, płci, postawionej diagnozy, czasu trwania leczenia oraz dawkowania i w najkorzystniejszym wariancie suplementacja kwasami omega-3 obniżała agresję nawet o 28 proc.

– Myślę, że nadszedł czas na wprowadzenie suplementacji kwasami omega-3 w celu zmniejszenia agresji, niezależnie od tego, czy chodzi o zachowania pacjentów w klinice czy więźniów w zakładzie karnym. Kwasy omega-3 to nie jest magiczna pigułka, która całkowicie rozwiąże problem przemocy w społeczeństwie. Czy może pomóc? Na podstawie tych ustaleń jesteśmy głęboko przekonani, że tak i powinniśmy zacząć działać zgodnie z nową wiedzą – mówi Raine.

Ryba na obiad

Brodrick i Raine zaznaczyli, że przy okazji suplementacji kwasami omega-3 można też poprawić swoje wyniki jeśli chodzi o nadciśnienie czy choroby serca. Do tego takie działania są niedrogie i bezpieczne. – Rodzice szukający sposobów na agresywne dziecko powinni wiedzieć, że oprócz wszelkich innych metod leczenia, dodatkowa porcja lub dwie ryb tygodniowo również może pomóc — mówi Raine.

Nowa metaanaliza pokazuje, że kwasy omega-3 zmniejszają zarówno agresję reaktywną, czyli zachowanie będące odpowiedzią na prowokację, jak i agresję proaktywną, która jest zaplanowana. Przed metaanalizą nie było do końca jasne, czy kwasy omega-3 mogą pomóc w przypadku różnych typów agresji.

Chociaż do dalszego ustalenia tej zależności potrzebne będą większe badania w dłuższych okresach czasu, to nowe prace pogłębiają naszą wiedzą na temat tego, w jaki sposób ryba na obiad czy tabletki z kwasami omega-3 mogą korzystne wpływać na nasze zachowania i zdrowie mózgu.

Naukowcy uważają, że coś w sposobie, w jaki kwasy omega-3 zmniejszają stany zapalne i utrzymują ważne procesy mózgowe, może pomagać w regulacji agresji. Nadal pozostaje wiele pytań bez odpowiedzi, ale Brodrick i Raine uważają, że istnieje wystarczająco dużo dowodów, aby drążyć ten temat.

Dalsze badania

Metaanaliza wskazuje także na kilka możliwych kierunków przyszłych badań, takich jak ustalenie, czy obrazowanie mózgu pokazuje, że suplementacja kwasami omega-3 poprawia funkcjonowanie kory przedczołowej. Kora przedczołowa odpowiada za pamięć roboczą, zdolność do planowania swoich działań i hamuje spontaniczne i gwałtowne stany emocjonalne. Osoby z uszkodzoną korą przedczołową zachowują się impulsywnie, nieakceptowany społecznie. Nie są w stanie modyfikować swojego zachowania w zależności od kontekstu. Należałoby także ustalić, czy zmienność genetyczna wpływa na wynik suplementacji kwasami omega-3.

„Suplementację kwasami omega-3 należy traktować jako dodatek do innych interwencji, niezależnie od tego, czy mają one charakter psychologiczny, czy farmakologiczny, a opiekunowie powinni być informowani o potencjalnych korzyściach suplementacji kwasami omega-3” – wskazują autorzy w publikacji. „Uważamy, że nadszedł czas, aby wdrożyć suplementację kwasami omega-3 w praktyce, a także kontynuować naukowe badania jej długoterminowej skuteczności – dodają.

Źródło: University of Pennsylvania, Science Alert, fot. Pexels/ CC0

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

cukier

Ograniczenie spożycia cukru w dzieciństwie zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób

Niskokaloryczna dieta może wydłużyć życie? Wskazówki z dużego badania na myszach

Mózg kobiety w ciąży ulega głębokiej reorganizacji

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły