Regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i herbaty może chronić przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru, tak przynajmniej wynika z nowych badań przeprowadzonych przez szwedzkich oraz chińskich naukowców.
Często okazuje się, że produkty spożywcze, które najbardziej lubimy są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednak w tym przypadku jest inaczej. Dwa najpopularniejsze napoje świata, czyli kawa i herbata, spożywane regularnie w umiarkowanych ilościach, mogą być dobre dla serca i chronić przed rozwojem wielu niebezpiecznych chorób.
Opis oraz rezultaty nowych badań ukazały się na łamach pisma „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” (DOI: 10.1210/clinem/dgae552).
Kawa i herbata chronią serce
Naukowcy z Chin i Szwecji przyglądnęli się kofeinie zawartej w kawie i herbacie. Wyniki ich badań wskazują, że regularne spożycie kawy lub herbaty, a konkretnie kofeiny będącej w ich składzie, zwłaszcza w umiarkowanych ilościach, wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia nowych chorób kardiometabolicznych.
Występowanie wielu chorób kardiometabolicznymi jednocześnie staje się coraz większym problemem zdrowia publicznego w miarę starzenia się populacji na całym świecie. Według niektórych szacunków, występowanie dwóch z tych zaburzeń na raz, może ponad dwukrotnie zwiększyć ryzyko śmierci. Naukowcy odkryli, że kofeina zawarta w kawie oraz herbacie może odgrywać ważną rolę ochronną w niemal wszystkich fazach rozwoju chorób kardiometabolicznych.
– Spożywanie trzech filiżanek kawy lub 200-300 mg kofeiny dziennie, może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielochorobowości kardiometabolicznej – powiedział główny autor badania, dr n. med. Chaofu Ke z University w Suzhou w Chinach.
Badania wykazały, że w porównaniu z osobami niespożywającymi kawy czy herbaty lub spożywającymi mniej niż 100 mg kofeiny dziennie, konsumenci pijący trzy filiżanki kawy dziennie lub 5-6 filiżanek herbaty albo spożywający 200-300 mg kofeiny dziennie, mieli o blisko połowę mniejsze ryzyko wystąpienia chorób kardiometabolicznych.
Korzyści zdrowotne
Naukowcy oparli swoje ustalenia na danych z brytyjskiego Biobanku, dużego i szczegółowego badania z udziałem ponad 500 tys. uczestników w wieku 37-73 lat. Z badania wyłączono osoby, które miały niejasne informacje na temat spożycia kofeiny. Powstała kohorta obejmowała łącznie ponad 300 tys. osób, które nie miały żadnych chorób kardiometabolicznych na początku analizy. Z tej grupy badacze mieli dane dot. spożycia kofeiny od 172 315 osób oraz dane dot. spożycia kawy i herbaty od 188 091 osób. Stan zdrowia uczestników był monitorowany średnio przez 11 lat.
Spożycie kawy i herbaty czy kofeiny było związane z niższym ryzykiem wystąpienia nowego zaburzenia kardiometabolicznego. U osób, które zgłosiły umiarkowane spożycie, ryzyko to było najniższe. Ale umiarkowane spożycie tych napojów dobrze wpływało na organizm w prawie wszystkich stadiach rozwoju chorób kardiometabolicznych.
Podgrupa osób spożywających kofeinę oraz tych pijących kawę i herbatę została poddana dalszym badaniom pod kątem biomarkerów krwi. Badania te wykazały związek między napojami zawierającymi kofeinę a niższym poziomem cholesterolu i poprawioną insulinoopornością.
– Wyniki podkreślają, że promowanie spożycia umiarkowanych ilości kawy lub kofeiny jako nawyku dietetycznego dla zdrowych osób może mieć daleko idące korzyści w zapobieganiu wystąpienia i rozwoju chorób kardiometabolicznych — powiedział Ke.
Wiele poprzednich badań wykazało, że spożycie kawy wiąże się z poprawą wyników zdrowotnych układu sercowo-naczyniowego i neurologicznego, a osoby, które wypijają około trzech i pół filiżanek dziennie, wydają się odnosić największe korzyści.
Wyniki wymagają weryfikacji w dalszych badaniach, ale wskazują, że umiarkowane spożycie kofeiny może mieć działanie ochronne na zdrowie układu sercowo-naczyniowego u wielu osób, bez względu na wiek, płeć, palenie papierosów, aktywność fizyczną lub ogólną dietę.
Źródło: Endocrine Society, Science Alert, fot. Public Domain Pictures/ CC0