Przejdź do treści

Japońscy naukowcy stworzyli lody, które się nie topią

Spis treści

Zespół japońskich naukowców opracował sposób na produkcję lodów, które są w stanie wytrzymać wysoką temperaturę. Naukowcy wykorzystali przypadkowe odkrycie szefa kuchni jednej z restauracji w Kanazawie.

Japończycy ulepszyli jedną z najlepszych przekąsek, która ochładza nam upalne dni. Chodzi oczywiście o lody. Większość z nich zaczyna się topić już w momencie podania ich klientowi. Ale nie te opracowane przez naukowców z Uniwersytetu w Kanazawie. Dzięki nim, nie będziemy musieli spieszyć się ze skonsumowaniem chodnej słodkości.

Odkrycie pojawiło się przypadkowo. Szef kuchni jednej z restauracji w Kanazawie został poproszony o znalezienie sposobu na wykorzystanie truskawek, których wygląd nie zachęcał do zjedzenia. Japońscy rolnicy zgłaszali problemy ze sprzedażą takich owoców. Szczególnie ci, którzy swoje uprawy mieli na obszarach dotkniętych trzęsieniem ziemi i tsunami w 2011 roku.

Kucharz próbował wykorzystać owoce na różnorakie sposoby i przypadkiem odkrył, że truskawki mają dziwną zdolność do utwardzania produktów mlecznych. Przyglądnęli się temu badacze z pobliskiego uniwersytetu, którzy stwierdzili, że odpowiada za to związek zwany polifenolem.

Polifenol wytwarzany przez truskawki hamuje rozłączanie się cząsteczek wody i oleju. Po dodaniu związku do lodów okazało się, że zapobiega on szybkiemu topnieniu się przysmaku. Po dopracowaniu przepisu uzyskano lody, które potrafią wytrzymać naprawdę długo w wysokich temperaturach.

Ponieważ związek jest pozyskiwany z truskawek, czyli jest całkowicie naturalny, nie trzeba było przeprowadzać testów medycznych, które w innych przypadkach są wymagane przed dopuszczeniem związku do sprzedaży. Naukowcy udostępnili przepis miejscowym producentom, którzy od razy go wykorzystali. Lody, które wytrzymują wysokie temperatury od razu zyskały uznanie klientów i w krótkim czasie zdobyły rynek nie tylko w Kanazawie, ale też w Tokio czy Osace.

Poniżej film z testów wytrzymałościowych nowych lodów. Film trwa nieco ponad minutę, ale nagrane na nim jest przyspieszone roztapianie lodów, które zajęło trzy godzinny!

 

Źródło: phys.org, fot. RitaE/Pixabay

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

jajka

Naukowcy znaleźli sposób na idealnie ugotowane jajko

Uprawa roślin

Uprawy roślin bez światła? Badacze opracowali nową metodę produkcji żywności

Ślady po kefirze na chińskich mumiach sprzed ponad trzech tys. lat

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły