Ciąża wiąże się z różnymi wyrzeczeniami. W tym czasie należy zrezygnować z konkretnych produktów, które mogą mieć negatywny wpływ na Twoje samopoczucie i rozwój dziecka. Dlatego ważne jest zadbanie o odpowiednią dietę. Co warto o niej wiedzieć?
Dlaczego prawidłowe odżywianie w ciąży jest ważne?
Transportowane substancje odżywcze przez krew matki powinny być jak najlepsze dla rozwijającego się płodu. Z tego powodu warto nie tylko zrezygnować ze szkodliwych produktów, ale także unikać tych mniej zdrowych.
Oczywiście różne zachcianki są naturalne i nie musisz ich całkowicie wykreślać z jadłospisu. Jednak kluczowa będzie zbilansowana dieta. A zatem warto dowiedzieć się więcej o prawidłowym odżywianiu, jeśli wcześniej nie zagłębiałaś się w ten temat, a przy okazji zweryfikować mity żywieniowe.
Z jakich produktów zrezygnować?
Choć większość osób zdaje sobie sprawę z tego, czego nie powinno się jadać w ciąży, to warto przypomnieć sobie listę produktów, których należy unikać. W tym czasie zaleca się szczególną ostrożność w wyborze posiłków, aby zminimalizować ryzyko infekcji lub zatrucia pokarmowego. W skrajnych przypadkach może też dojść do wystąpienia zagrożenia dla zdrowia zarówno matki, jak i dziecka.
Do oczywistych produktów, których nie można jeść w ciąży, należą m.in. surowe mięso, ryby i jajka. Przykładowo miłośniczki sushi i tatara powinny całkowicie zrezygnować z tych dań, a do tego unikać pizzy z szynką parmeńską. Dlaczego? Spożycie surowych składników stanowi ryzyko zakażenia płodu pasożytami czy bakteriami, co prowadzi do rozwoju toksoplazmozy, listeriozy, salmonelli.
Podobnie wygląda sytuacja w przypadku owoców morza. A wracając jeszcze do ryb, warto wspomnieć, że pomimo wielu wartościowych składników odżywczych, należy zrezygnować z konkretnych gatunków, np. tuńczyka czy makreli.
Będąc w ciąży, należy zrezygnować również z dojrzewających serów i wszelkich produktów mlecznych niepasteryzowanych. Nie zjesz zatem oscypka, fety czy camemberta.
Poza tym zawsze dokładnie myj owoce i warzywa. Przy czym dobrze jest unikać owoców egzotycznych. Warto wiedzieć, że cytrusy i truskawki mogą powodować reakcje alergiczne.
Co warto ograniczyć?
Dbając o dietę w ciąży, warto wiedzieć o dodatkowych wskazówkach i środkach ostrożności. Natomiast wiele zależy od indywidualnego stanu zdrowia czy wskazań lekarskich.
Po pierwsze warto unikać żywności niezapewniającej wystarczającej ilości składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na płód. Z tego powodu postaraj się ograniczyć wysokoprzetworzone produkty. Dodatkowo lepiej jest nie spożywać zbyt często orzeszków ziemnych, jedzenia grillowanego czy wędzonego.
Czasami wskazuje się na ograniczenie spożycia miodu. Wynika to z tego, że istnieje możliwość, że w produkcie znajdzie się bakteria prowadząca do botulizmu u dziecka. Co więcej, miodu nie powinno podawać się niemowlęciu, które nie ukończyło pierwszego roku życia.
Odpowiednie nawodnienie a napoje w ciąży
Wśród oczywistych produktów, z których należy zrezygnować w ciąży, znajdują się alkohol i napoje energetyczne. A jak wygląda sytuacja z kawą? Nie musisz całkowicie jej unikać, co nie zmienia faktu, że warto ograniczyć przyjmowanie kofeiny. A zatem zwróć uwagę na ilość pitej herbaty i napojów gazowanych, na które możesz mieć ochotę. Co ciekawe, warto dowiedzieć się więcej o wodzie i składnikach mineralnych.
W trakcie ciąży należy unikać szeregu produktów, które mogły do tej pory towarzyszyć Ci codziennie. Oprócz alkoholu, wyrobów tytoniowych, surowego mięsa i ryb, powinnaś zwrócić uwagę na jedzenie przetworzone, wędzone, mleczne, różne owoce i napoje.
Źródło: artykuł sponsorowany