Cukry pełnią istotną rolę w organizmie człowieka. Warto jednak znać ich rodzaje, by właściwie balansować swoją dietę. Jedną z grup cukrów są dwucukry, w skład których wchodzi aż 6 disacharydów takich jak sacharoza, laktoza, laktuloza, celobioza, trehaloza czy maltoza, która zasługuje na szczególną uwagę. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym materiałem i zgłębienia wiedzy na temat dwucukrów.
Rola disacharydów
Disacharydy nazywane inaczej dwucukrami to węglowodany o słodkim smaku, występujące w przyrodzie. Można wyróżnić aż sześć najpowszechniej występujących disacharydów. Każdy z nich spełnia nieco inną funkcję i wykazuje inne właściwości. Najczęściej składają się w zmiennych proporcjach z galaktozy, glukozy oraz fruktozy.
Sacharoza
To najpopularniejszy dwucukier, który z pewnością każdy z nas ma w domu. Sacharoza jest głównym składnikiem białego cukru spożywczego. W skład sacharozy wchodzi glukoza oraz fruktoza. Ma bardzo słodki smak i należy do tak zwanych disacharydów nieredukujących. Oznacza to, że nie ma właściwości redukujących wodorotlenki metali oraz tlenki metali. Sacharoza jest bezbarwnym ciałem stałym w formie drobnych kryształków.
Laktoza
To drugi najpopularniejszy dwucukier, który najczęściej znajdziemy w produktach mlecznych jak na przykład mleko, twaróg czy jogurty. Laktoza występuje także w ludzkim mleku. Nazywana jest często także cukrem mlekowym. W jej skład wchodzą cząsteczki galaktozy i glukozy. Laktoza jest bezbarwna i posiada właściwości rozpuszczania się w wodzie. W smaku jest nieco mniej słodka od sacharozy.
Maltoza
To inaczej cukier słodowy, który występuje w wielu często spożywanych produktach spożywczych. Jest także składnikiem wybranych napojów alkoholowych. W smaku jest mniej słodka od sacharozy, glukozy czy nawet miodu. W czystej postaci ma stałą konsystencję (proszek lub kryształy) i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Najczęściej możemy ją spotkać w produktach będących źródłem skrobi – owocach, warzywach, a nawet produktach zbożowych. Maltoza może być także składnikiem żywności przetworzonej, do której dodaje się np. syrop kukurydziany lub skrobię. Szczególnie zasobny w maltozę jest także słód np. jęczmienny, który wykorzystuje się powszechnie w produkcji piwa i whisky.
Więcej o tym, gdzie występuje maltoza dowiesz się z poniższego materiału: https://uczymyjakslodzic.pl/maltoza-gdzie-sie-znajduje-i-jakie-ma-zastosowanie/
Laktuloza
To substancja, która wykazuje łagodne działanie przeczyszczające, a to za sprawą rozkładania jej w jelicie grubym do dwutlenku węgla i kwasów organicznych, które zwiększają ilość wody, pobudzając jednocześnie perystaltykę jelit. Laktuloza nie ulega jednak procesom trawiennym w organizmie lecz wchłania się w nieznacznym stopniu, by następnie opuścić organizm wraz z moczem. W jej skład wchodzą cząsteczki galaktozy oraz fruktozy.
Celobioza
To dwucukier, który nie występuje w sposób naturalny w przyrodzie. Powstaje w wyniku hydrolizy celulozy. Podobnie jak maltoza składa się z dwóch cząsteczek glukozy. Nie jest trawiona ani wchłaniana przez ludzki organizm.
Trehaloza
Znaleźć możemy ją w wybranych grzybach oraz drożdżach. Jest również składnikiem hemolimfy owadów. W celach przemysłowych możliwa jest jej produkcja ze skrobi. Trehaloza wykazuje także silne właściwości magazynujące wilgoć, dlatego często jest składnikiem aktywnym kosmetyków.
Podsumowanie
By móc właściwie dbać o swój organizm i stosować właściwą dietę, niezbędnym jest posiadanie wiedzy na temat tego, co nam służy, a co niekoniecznie. Cukry, chociaż stanowią istotną część spożywanych przez nas pokarmów, w dużych ilościach mogą nam szkodzić. Warto więc zadbać o właściwe rozumienie czytanych etykiet i znajomości nazw dwucukrów, które tam znajdujemy.
Źródło: artykuł partnera