Ćwiczenia na siłowni wspierają pracę mięśni, a ćwiczenia umysłowe wspierają pracę mózgu. Jednakże, aby osiągnąć zadowalające efekty, nie wystarczy samo wykonywanie trudnych zadań i łamigłówek. W poprawie pamięci i koncentracji z pewnością pomoże odpowiednia dieta. Jakich 10 produktów poprawi pamięć i koncentrację?
Jak za pomocą diety dbać o pracę mózgu?
Sprawność naszego mózgu zależy w dużej mierze od tego, jakie witaminy i minerały dostarczamy do naszego organizmu i czy jemy zdrowo. Codzienne przyjmowanie w różnej postaci magnezu, potasu i witamin z grupy B gwarantuje wspieranie pamięci. O pracę mózgu szczególnie mocno powinni dbać seniorzy, których organizm z wiekiem osłabia się. Ich dieta powinna być dodatkowo wzbogacona o lecytynę. Również dzieci w wieku szkolnym bardzo często mają problem z koncentracją. Czasem wystarczy odpowiednie zbilansowanie posiłków, aby poprawić sprawność ich umysłu. Spożywanie niektórych produktów prowadzi do zauważalnie polepszającej się kondycji mózgu. Co powinniśmy spożywać, aby poprawić zdolność umysłową?
10 top produktów na pamięć i koncentrację
Orzechy
Najczęściej wspominane w przypadku diety na poprawę kondycji mózgu. Nic w tym dziwnego – orzechy to cenne i bogate źródło lecytyny i magnezu. Dzięki tym składnikom zwiększa się odporność na stres i przyswajanie wiedzy w trudnych warunkach. Warto jeść orzechy jako zdrową przekąskę podczas nauki czy pracy.
Płatki owsiane
Główny składnik zdrowego musli. Dzięki nim możliwe jest szybsze przyswajanie wiedzy. Posiadają wysoką zawartość witaminy B ważnej dla prawidłowego rozwoju naszego mózgu.
Łosoś
Jest to jedna z najtłustszych ryb, jednakże to pozytywny aspekt pod kątem poprawy koncentracji. Wysoka zawartość kwasów omega-3 sprzyja rozwojowi mózgu i ćwiczy pamięć.
Jajka
Żółtka jaj zawierają cholinę, która odpowiada za prawidłowy rozwój mózgu. Dodatkowo posiadają lecytynę – jeden z budulców komórek mózgowych.
Świeże mleko
Mleko to wysoka zawartość magnezu, a więc składnika odpowiedzialnego w głównej mierze za pamięć i koncentrację. Jest również bogatym źródłem witaminy B, która wspomaga pracę układu nerwowego. Częste picie mleka zapobiega rozkojarzeniu i pomaga łatwiej zebrać myśli.
Kakao
Jest to główny składnik czekolady, co oznacza, że jej spożywanie poprawia pracę mózgu. Dostarcza nie tylko endorfin szczęścia, ale również teaninę, która skutecznie obniża ciśnienie krwi. Kakao wspomaga czujność, dostarcza zastrzyku energii, przez co łatwiej jest się skupić.
Szpinak
Jedni go kochają, a inni nienawidzą – cudowna roślina o pięknym, zielonym kolorze uatrakcyjni posiłek i przy okazji pomoże poprawić pamięć i koncentrację. Zawiera wysoką zawartość witaminy B oraz magnezu, przez co korzystnie wpływa na pracę mózgu. Może być spożywany surowy w sałatkach, jak również przetworzony w daniach z makaronu, ziemniaków i wielu innych. Jest łatwo dostępny na półkach sklepowych i posiada bardzo szerokie zastosowania.
Papryka
Czerwona, zielona, żółta – każda z nich to źródło cennych substancji, które wspierają układ nerwowy. Papryka jest pełna potasu, fosforu, żelaza i magnezu, który poprawia pamięć i koncentrację. Poprawia samopoczucie nie tylko swoimi właściwościami, ale swoim atrakcyjnym wyglądem i kolorem. Paprykę, jak i inne świeże warzywa i zdrowe produkty, warto kupować w atrakcyjnych cenach i promocjach, o czym informuje m.in. gazetka Lidl.
Ryż brązowy
Jest zdrowszy od popularnego ryżu białego. Zawiera bogatą zawartość witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają koncentrację oraz redukują przemęczenie i stres. Z powodzeniem może zastąpić biały ryż w każdym obiedzie. Jedzony z warzywami dostarcza zbilansowanych składników odżywczych.
Olej lniany
Oleje to pełne kwasów tłuszczowych produkty, które wspomagają pracę mózgu. Posiadają wiele cennych składników, które są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Należy jednak pamiętać, że tłuszcze, takie jak olej lniany, jest najzdrowszy gdy spożywamy go na zimno. Warto zatem dodawać go do sałatek w postaci dressingu. Łyżeczka oleju dodana do soku owocowego nie zmieni jego smaku, a przy okazji pomoże w przyswojeniu substancji odżywczych i witamin zawartych w samym soku.
Źródło: artykuł partnera