Przejdź do treści

Czym różnią się kasze zwykłe od ekologicznych?

Spis treści

Na rynku jest spory wybór kasz. Część z nich to żywność specjalnego przeznaczenia dla najmłodszych. Pozostałe to rozmaite paczkowane produkty odpowiednie dla wszystkich. Wybierając artykuły spożywcze dla siebie oraz swoich bliskich, warto zwrócić uwagę na te oznaczone jako BIO. Ich jakość zazwyczaj jest dużo lepsza, a skład zbilansowany i pozyskiwany z wyselekcjonowanych źródeł. Jedną z opcji dla świadomie odżywiających się są kaszki polskiej marki Helpa.

Chcąc wpasować się w obecne trendy żywieniowe, wiele firm deklaruje, że ich produkty spełniają wszelkie normy, by były kwalifikowane jako ekologiczne. Czy tak jest zawsze? Na pewno warto zrobić własne dochodzenie – sprawdzić skład danego dania i dowiedzieć się więcej na temat filozofii marki.

Czym wyróżniają się kaszki ekologiczne?

Aby kaszka mogła zostać nazwana ekologiczną, musi spełniać szereg restrykcyjnych wymogów. Najważniejsze jest to, by zboża były wolne od pozostałości szkodliwych środków ochrony roślin. Wybierając produkty ekologiczne, mamy pewność, że nie zawierają one tych substancji, gdyż są pod tym kątem badane. Dodatkowo, Kasze Helpa pochodzą z odmian, które są uprawiane w Polsce, zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa. Zboża te nie są wysoko przetworzone, czyli zachowują wszystkie swoje składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. W dodatku nie są produktami typu instant – trzeba zagotować je w tradycyjny sposób, aby móc cieszyć się pełnią smaku. Taka forma przygotowywania dań to powrót do korzeni, pomysł na wspólne spędzanie czasu, a także przekonanie do zdrowego jedzenia nawet największych sceptyków.

Dlaczego to akurat kaszki Helpy zasługują na uwagę osób szukających ekologicznych produktów?

  • Są tworzone z sercem, bo założycielkami są specjalistki z zakresu odżywiania i zdrowia – lekarz i dietetyk, które wybierają kasze również dla swoich bliskich,
  • Powstają na bazie innowacyjnych, starannie skomponowanych receptur,
  • Są produkowane ze składników pochodzących z polskich gospodarstw ekologicznych,
  • Mają prosty skład – 100 proc. zbóż, warzyw i owoców, bez żadnych ulepszaczy, barwników, wzmacniaczy smaku czy sztucznych dodatków.

Kaszki HELPA są przeznaczone do gotowania w sposób tradycyjny, co nie oznacza, że nie spełniają współczesnych standardów dotyczących nowoczesnego i szybkiego przyrządzania dań. Producent zainspirował wiele osób do zdrowego odżywiania się i serwowania estetycznych potraw pełnych koloru. Jako jedyny na rynku umieścił w swojej ofercie liofilizowane owoce i warzywa w formie wielobarwnego proszku zamkniętego w kompaktowej saszetce. To rozwiązanie, które spodoba się szczególnie najmłodszym.

Dlaczego warto wybrać produkty ekologiczne?

Produkty ekologiczne bywają droższe od „normalnych”, dlatego niektórzy zastanawiają się, czy warto w nie inwestować. Uważamy, że tak, ponieważ to nie bez znaczenia, co jesz Ty i Twoi bliscy. Nawet kasze, które teoretycznie powinny być produktem naturalnym, dzisiaj są na wiele sposobów ulepszane z wykorzystaniem substancji sztucznych i niestety te z konwencjonalnych upraw mogą zawierać pozostałości środków ochrony roślin. Tam, gdzie to możliwe, warto zrezygnować z chemii i postawić na ekologię. Twoja kuchnia jest jedną z tych, w której na pewno powinno znaleźć się miejsce dla kaszek polskiej marki Helpa (https://www.helpa.pl/).

Źródło: artykuł sponsorowany

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

Mycie owoców i warzyw to za mało, by usunąć wszystkie pestycydy

Ultraprzetworzona żywność może mieć związek z bezsennością

Catering dietetyczny. Na co zwracać uwagę?

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły