Dodano: 17 czerwca 2016r.

Chcesz, by kawa smakowała lepiej? Naukowcy znaleźli na to prosty sposób

Brytyjscy badacze znaleźli sposób, by wydobyć z kawy jeszcze więcej smaku. Metoda jest bardzo prosta – wystarczy zamrozić ziarna kawy, zanim zostaną zmielone – czytamy na sciencealert.com.

Filiżanka kawy


Wielu smakoszy przechowuje kawę w lodówce, żeby zachować świeżość ulubionego napoju, ale według badaczy z University of Bath, takie działanie ma też inny efekt. Zmrożone ziarna kawy łatwiej i równomierniej się mielą, co pozwala na wydobycie głębi smaku.

Zespół naukowców eksperymentował z mieleniem ziaren kawy w różnych temperaturach. Od pokojowej do – 196 st. Celsjusza. Badacze wywnioskowali, że im niższa temperatura ziaren, tym lepiej i dokładnie się mielą i mają mocniejszy smak.

Według Christophera Hendona, smak kawy jest związany bezpośrednio z wielkością cząstek zmielonej kawy. Te subtelne różnice wpływają na szybkość ekstrakcji, co z kolei wpływa na smak napoju.

 

Źródło: sciencealert.com