Przejdź do treści

Cukier biały – czy należy go wyeliminować z diety? Sprawdzamy szkodliwość

Spis treści

Cukier biały dla wielu osób stanowi stały dodatek do codziennego jadłospisu. W jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Czy zawiera składniki odżywcze? Czy jest szkodliwy? Czym go zastąpić w diecie? Przeczytaj.

Cukier biały – charakterystyka

Cukier biały określany jest jako źródło pustych kalorii, ponieważ dla naszego organizmu stanowi jedynie wartość energetyczną. Owszem, dodaje nam energii, lecz nie dostarcza żadnych składników odżywczych, np. witamin czy minerałów. Działa wręcz przeciwnie – prowadzi do niedoborów: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy E. Zmniejsza również stężenie żelaza, magnezu, cynku i wapnia.

Warto wiedzieć, że jest on produktem wysokokalorycznym. W 100 gramach cukru rafinowanego znajdziemy około 400 kalorii, a jedna płaska łyżeczka dostarczy nam 20 kalorii. Dodatkowo charakteryzuje się on wysoką wartością indeksu glikemicznego, co oznacza, że nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę oraz na insulinooporność.

Czy cukier biały szkodzi zdrowiu?

Wiemy już, że cukier biały nie stanowi źródła substancji aktywnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Czy oznacza to, że jest szkodliwy?

W składzie cukru białego dominuje przede wszystkim sacharoza – związek chemiczny należący do grupy węglowodanów. Jeżeli będziemy spożywać nadmierne ilości tej białej substancji, to możemy rozregulować nasz układ hormonalny – to z kolei przyczynia się np. do powstawania trądziku.

Cukier biały determinuje również rozwój chorób metabolicznych, do których należą: otyłość brzuszna, zaburzenia metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, dna moczanowa, osteoporoza.

Kolejne negatywne działanie cukru odnosi się do zaburzeń lipidowych i zaburzeń sercowo-naczyniowych. Węglowodany podwyższają ciśnienie tętnicze krwi, stężenie cholesterolu frakcji LDL, poziom trójglicerydów. Co to oznacza? Nadużywanie cukru białego w diecie może zwiększyć ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy zachorowania na miażdżycę.

Cukier biały – czy należy go wyeliminować z diety?

Jeśli nasze dzieci sięgają po zbyt duże ilości słodyczy, to może to doprowadzić do rozwoju próchnicy oraz objawiać się nadpobudliwością. Również dorośli po spożyciu cukru mogą odczuwać zmęczenie, głód oraz wahania nastrojów.

Sacharoza determinuje rozwój cukrzycy typu II, insulinooporności, nadciśnienia. Przyspiesza procesy starzenia się komórek organizmu, wpływa na problemy z koncentracją i pamięcią oraz na zaburzenia nastroju.

Co zamiast cukru?

Wiedząc już, że cukier biały jedynie negatywnie oddziałuje na kondycję naszego organizmu, powinniśmy podjąć kroki, aby wyeliminować go z naszej diety. Początkowo rezygnacja ze słodkiej kawy, herbaty, słodyczy, ciast, soków czy wyrobów cukierniczych może wydawać się trudna, skomplikowana, lub wręcz niemożliwa. Z pomocą przyjdą nam słodziki – substancje słodzące charakteryzujące się zazwyczaj niską kalorycznością oraz niską wartością indeksu glikemicznego. Są one zalecane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne jako zdrowszy i przede wszystkim bezpieczny zamiennik białego cukru – bezpieczny, jeżeli będziemy stosować się do określonej dziennej dawki jego spożycia. Mogą po nie sięgać również diabetycy i osoby z insulinoopornością.

Jakie słodziki wybierać?

Słodziki najczęściej dzielą się na dwie grupy: słodziki naturalne oraz syntetyczne. Lepszym wyborem będą te naturalne, do których należą: stewia, ksylitol oraz erytrol.

Stewia pozyskiwana jest z rośliny stewii należącej do rodziny astrowatych. Słodzik charakteryzuje się zerową kalorycznością oraz zerową wartością indeksu glikemicznego. Dodatkowo wykazuje właściwości: przeciwzapalne, przeciwutleniające, moczopędne, immunostymulujące, przeciwbiegunkowe oraz antyseptyczne. Maksymalna dzienna dawka stewii wynosi 4 miligramy na kilogram masy ciała.

Ksylitol inaczej określany jest jako cukier brzozowy. W 100 gramach produktu zawartych jest około 240 kalorii, a wartość indeksu glikemicznego jest niska – wynosi siedem. Ksylitol nie powoduje rozwoju próchnicy, zwiększa mineralizację kości, wykazuje właściwości bakteriobójcze. Warto stosować się do jego maksymalnej dziennej dawki, która wynosi 15 gramów. Jeżeli będziemy nadużywać tej substancji słodzącej, to możemy zauważyć takie objawy jak: wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, nadmierna produkcja gazów.

Erytrol (erytrytol) powstaje z odpadowej gliceryny. W 100 gramach produktu zawartych jest około 30 kalorii, a wartość indeksu glikemicznego wynosi zero. Słodzik nie powoduje próchnicy, jednak możliwy jest efekt przeczyszczający po jego spożyciu – zwłaszcza w sytuacji, gdy przekroczymy dopuszczalną dzienną dawkę wynoszącą 50 gramów.

 

Udostępnij:

lub:

Podobne artykuły

Owoce i warzywa

Badania na bliźniakach wykazały związek między niskim spożyciem owoców i warzyw a depresją

cukier

Ograniczenie spożycia cukru w dzieciństwie zmniejsza ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób

Spożycie kofeiny wiąże się z lepszym zdrowiem naczyń krwionośnych

Wyróżnione artykuły

Popularne artykuły