Jak pomóc sobie lub komuś bliskiemu, kto zmaga się z nadmiarem szczawianów wapnia w organizmie?
Czym są szczawiany?
Kwas szczawiowy jest związkiem organicznym, który dostaje się do organizmu za pośrednictwem niektórych pokarmów, lecz może być również wytwarzany przez sam organizm w wyniku przebiegu procesów metabolicznych. O ile szczawiany sodu i potasu mają charakter soli rozpuszczalnych, szczawiany wapnia należą do nierozpuszczalnych. Wydalamy je wraz z moczem, dlatego ich niewielka obecność w moczu nie jest niczym niepokojącym. Niestety w przypadku nadmiernych ilości szczawianów wapnia, przekraczających dopuszczalną normę, może pojawić się ryzyko powstania kamicy nerkowej. Szacuje się, że 80-90 proc. złogów nerkowych składa się w 1/3 ze związków wapniowych, właśnie szczawianów lub fosforanów.
Co neutralizuje szczawiany?
Jakie produkty w diecie neutralizują szczawiany?
W przypadku wykrycia nadmiernej ilości szczawianów wapnia w organizmie warto zacząć od zmiany swojej diety. Sposób żywienia odgrywa tu bowiem kluczową rolę. Jak możemy wyczytać w artykule: https://www.dbajonerki.pl/przepisy-dietetyczne/kamica-szczawianowo-wapniowa/dozwolone-i-przeciwwskazane-produkty-w-kamicy-szczawianowo-wapniowej, w przypadku osób z nadmierną masą ciała, konieczna też będzie jej obniżenie.
Wśród produktów godnych uwagi przy dążeniu do neutralizacji szczawianów wapnia w organizmie znajdują się:
- owoce cytrusowe (grejpfrut, cytryna, pomarańcza, mandarynka), czereśnie, wiśnie, jabłka, maliny, truskawki, brzoskwinie, arbuz, ananas, kiwi, poziomki, porzeczki, gruszki, morele,
- warzywa: buraki, szparagi, por, kalafior, ogórki, cykoria, kalarepa, rzodkiew, cebula, brukselka, kukurydza, dynia, kabaczek,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- herbaty i soki owocowe,
- kawa zbożowa,
- tłuszcze roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, sojowy, lniany.
Ogromnie ważnym składnikiem diety podczas nadmiaru szczawianów wapnia w organizmie jest zwykła woda. Pij ją w jak największych ilościach w ciągu dnia, rozkładając sobie kolejne porcje w czasie. Ułatwi Ci to oczyszczanie organizmu, a także pobudzi pracę nerek.
Jakich składników w diecie należy unikać?
Jeżeli musisz pozbyć się nadmiaru szczawianów wapnia, konieczne będzie stosowanie diety o mocno ograniczonej ilości soli, ostrych przypraw, najlepiej bez alkoholu, kawy i mocnej, czarnej herbaty.
Całkowicie wyeliminuj ze swojego jadłospisu:
- szpinak,
- botwinkę,
- szczaw,
- rabarbar,
- natkę pietruszki,
- kiszone ogórki, kiszoną kapustę,
- buraki,
- suszoną figę,
- koncentraty do sosów i zup,
- konserwy rybne,
- smalec, twarde margaryny, słoninę.
Ogranicz także w miarę możliwości spożywanie poniższych:
- pieczywo pszenne, biały ryż, jasny makaron,
- ziemniaki, buraki, marchewkę, pomidora, kapusty, sałaty, rośliny strączkowe,
- śliwki, agrest,
- nabiał,
- jaja,
- ryby,
- mięso wołowe, wieprzowe, drób,
- cukier,
- ostre przyprawy.
Warto zaznaczyć, że poza właściwym systemem odżywiania, należy zadbać każdego dnia o dawkę ruchu. Aktywność fizyczna pomoże Ci spalać węglowodany, które biorą udział w powstawaniu kamicy szczawianowo – wapniowej, a także utrzymywać prawidłową masę ciała.
Bibliografia
1. M. Kalemba Dróżdż Czy szczaw powoduje kamicę szczawianową? https://www.monz.pl/pdf-116573-47683?filename=Czy%20szczaw%20powoduje.pdf
2. Anna Kamińska i Iwona Bieroza http://www.nowapediatria.pl/wp-content/uploads/2014/10/np_2011_042-048.pdf
Źródło: artykuł partnera