Jedzenie większej ilości owoców i warzyw wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia objawów depresji – wynika z nowych badań. Naukowcy doszli do takich wniosków po analizie danych zebranych od 3483 bliźniaków z różnych części świata.
W niedawnych badaniach naukowcy pod kierunkiem badaczy z University of New South Wales w Sydney (UNSW) ocenili powiązania między spożyciem owoców i warzyw a objawami depresji. W swoich pracach przeanalizowali dane zebrane od 3483 bliźniaków z Australii, Danii, Szwecji i USA. Opublikowane w „Scientific Reports” (DOI: 10.1038/s41598-024-79963-2) wyniki pokazały, że większe spożycie zarówno owoców, jak i warzyw wiązało się z mniejszymi objawami depresji.
Depresja
Depresja jest poważnym i niezwykle złożonym problemem. Zmaga się z nią coraz więcej osób, a objawy mogą być różne – od łagodnych zaburzeń, które nie osiągają progu diagnozy klinicznej, ale nadal wpływa na jakość życia, po ciężkie zaburzenia depresyjne, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na depresję cierpi ok. 322 miliony ludzi na całym świecie.
Obecne metody leczenia depresji koncentrują się głównie na stosowaniu psychofarmakologii. Leki polepszają samopoczucie i skutecznie łagodzą niektóre niekorzystne zmiany w reaktywności emocjonalnej, jednak ich długotrwałe przyjmowanie może prowadzić do potencjalnie szkodliwych skutków ubocznych. Jednak wielu chorych nie reaguje na istniejące formy terapii. Znalezienie lepszych sposobów leczenia tej choroby może przynieść ulgę wielu osobom.
W swoich analizach naukowcy wykorzystali dane zebrane od bliźniaków w czterech dużych projektach – CHeBA’s Older Australian Twins Study, Minnesota Twin Study of Adult Development and Aging, Middle Age Danish Twins Study i The Swedish Adoption/Twin Study of Aging. Uczeni analizowali przypadki bliźniaków po 45 roku życia, którzy udostępnili informacje na temat spożycia owoców i warzyw na początku badania, podali dane na temat objawów depresji na początku badania i na temat objawów depresji w okresie 11-letniej obserwacji.
W analizach badacze zdefiniowali niskie spożycie owoców na 0,3 porcji dziennie, a niskie spożycie warzyw 0,5 porcji dziennie. Wysokie spożycie owoców wynosiło 2,1 porcji dziennie, a wysokie spożycie warzyw 2,0 porcji dziennie. Co ciekawe, całkowite spożycie owoców i warzyw nawet u osób najczęściej je spożywających, nadal było znacznie niższe od zaleceń dietetycznych większości krajów. Średnią zaniżały dane ze skandynawskich badań. – Spożycie owoców i warzyw w dwóch dużych badaniach skandynawskich było szczególnie niskie, przy czym średnia dla obu wynosiła mniej niż połowę zalecanego przez Światową Organizację Zdrowia spożycia co najmniej 5 porcji dziennie – powiedziała dr Annabel Matison z UNSW.
Warzywa i owoce kontra depresja
Analiza zebranych danych wykazała, że osoby, które spożywały więcej owoców i warzyw, rzadziej zgłaszały problemy z depresją, a jak już zgłaszały, to wskazywały na mniejszą ilość objawów, co skłoniło autorów publikacji do wyciągnięcia wniosku, że większe spożycie zarówno owoców, jak i warzyw może wiązać się z mniejszymi objawami depresji.
– Wyniki stanowią kolejny argument za zwiększeniem spożycia owoców i warzyw u osób dorosłych powyżej 45 roku życia – powiedziała dr Annabel Matison z UNSW.
Dieta bogata w owoce i warzywa jest dobra dla zdrowia, w tym zdrowia psychicznego. Według autorów badań korzystny związek między spożyciem owoców i warzyw a depresją wynika najprawdopodobniej z wysokiego poziomu błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Spożywanie owoców i warzyw wydaje się również pozytywnie wpływać na skład mikrobiomu jelitowego i chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi mózgu, co potencjalnie może poprawić samopoczucie.
– Znaczenie mikrobiomu jelitowego i jego potencjalny wpływ na depresję w wyniku stanu zapalnego, zarówno ogólnoustrojowego, jak i neurozapalenia, staje się coraz lepiej rozumiany – przyznała Matison.
Należy podkreślić, że są to badania obserwacyjne, a wykazany w nich związek nie jest związkiem przyczynowo-skutkowym. Innymi słowy, analizy naukowców wykazały związek między spożyciem owoców i warzyw a pewnymi aspektami depresji, ale uczeni nie ustalili, czy różnice w diecie były bezpośrednio odpowiedzialne za te rezultaty. Na przykład bliźniak, który jadł więcej warzyw, mógł również więcej ćwiczyć, pić mniej alkoholu i ogólnie prowadzić zdrowszy tryb życia, co może sprzyjać lepszemu samopoczuciu.
Źródło: University of New South Wales, fot. Pixabay/CC0 Public Domain